Catatan

Tunjukkan catatan dari 2017

Tuan Director Tak Susun Plot Hidup Dia

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, aku dah adjust kerusi dan senang bersandar, merapatkan badan aku ke papan kekunci yang sentiasa menanti berada di dalam gelanggang untuk dipertarungkan. Dan akhirnya sepasang jari sedang hebat memijak huruf yang akhirnya membentuk ayat yang berharap masdarnya akan mencipta sebuah cerita, sebuah lembaran dan sebuah kata-kata yang bersifat konfrontasi dengan idea dan pegangan. Uishh tinggi sangat ayat tu, takut orang tak faham pula.
Aku kini berada di awal bulan Disember, tinggal masa nak mengakhiri sisa-sisa 2017 dengan banyak cerita yang selalu tak terduga untuk aku laluinya. Wuishh masa awal awal masuk Tahun 2 ni tak 'ajet-ajet' senior sangat memandangkan kebanyakan junior aku yang Tahun 1 sama baya je dengan aku. Malah ada yang tua dan paling sikit yang nak-nak 19 tahun tu. Tapi, lek. Watpis watlek. Aku tak mengharap pun diorang nak panggil aku abang ke apa, itu suatu penghormatan yang orang kata 'agung' gitu. …

#CatatanFB: Random Seorang Penegur

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, berhabuk sudah papan kekunci untuk buka blog sendiri ini, yang mana, kali terakhir aku update pada bulan Mei lepas, dan kemudiannya dibiarkan begitu sahaja terikat namun tak bertali, mencuba menyimpulkan mati, dan hari ini, terputus juga. Ya, tadi adalah lirik lagu. Aku pun sekarang dah banyak update di Facebook dan Instagram, jadi membiarkan habuk-habuk berdebu terkumpul di laman Twitter, Telegram dan blog ini.
Baiklah insyaAllah, dalam masa yang terdekat, aku akan up satu entri yang mana akan ku kumpulkan segala cerita daripada bulan Jun sampailah Oktober, sehinggalah bergelar kembali pelajar universiti setelah beberapa bulan bercucuk tanam anggur di rumah, shooting shortfilm and movie non-stop, dan sebagainya, memandangkan aku pun tengah cuti mid-semester.
Untuk entri kali ini, ianya bersifat random, yang mana, apa yang telah aku postkan di dinding Facebook aku, aku akan kumpulkan dan kalian hadamlah dengan baik-baik. Biar rin…

REUNIC - Bertemu Semula (feat. Unic, Hafiz Hamidun, Fitri Haris & Fadzli Aziz) (2017) [iTunes Plus AAC M4A]

Imej
Genres: Pop, MusicReleased: 01 May 2017℗ 2017 Arteffects Sdn. Bhd. & Unicdotmy Pro Sdn. Bhd.
(https://itunes.apple.com/my/album/bertemu-semula-feat-unic-hafiz-hamidun-fitri-haris/id1231324961)

Marine Park Empire (2005) PRE-ACTIVATED-ASPM

Imej
A TIDAL WAVE OF FUN!
Get ready to jump in the water as you run the most exciting and wild marine park ever in the latest and greatest sea-life simulation, all in 3D!
Control every aspect of your marine park, from caring, feeding and cleaning your animals to hiring and firing employees. Grant your visitors the thrill of a lifetime as you provide fun-filled attractions, rides and shows for them to whet their appetite while they explore your sea-life wonderland.
Featuring a free-form game where you set the rules, and a challenging non-linear scenario mode where you can test your skills at becoming next great saltwater specialist, the fun and varied gameplay in Marine Park Empire will not leave gamers out to dry.
Not one to leave land lovers high and dry, Marine Park Empire includes all the animals, decorations and buildings from Zoo Empire to give you one giant wildlife experience. Don't just build a zoo or marine park – go all out and build the wildlife paradise that Noah (and your visi…

Anugerah Juara Lagu 31 (2017) WEB-DL 720p x264 AC3-ASPM

Imej
Sebanyak 12 buah lagu telah diumumkan layak ke Anugerah Juara Lagu 31 setelah berentap di pentas Separuh Akhir Muzik Muzik 31. Kesemua lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 31 dinilai oleh barisan juri professional iaitu Johan Nawawi, Habsah Hassan, Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim, Yassin Sulaiman, AG Coco dan Azlan Typewriter dan Datuk Ramli MS selaku ketua juri. Kebanyakan lagu yang layak pada AJL 31 kali ini adalah lagu popular dan bakal memperlihatkan kemunculan bekas pemenang Vokal Terbaik AJL terdahulu iaitu Dayang Nurfaizah, Hafiz Suip, Black dan Misha Omar. Antara wajah baru yang bersaing di pentas AJL seperti Aiman Tino, Sufian Suhaimi, Elizabeth Tan, Syamsul Yusof dan kumpulan Projector Band.
Malam kemuncak AJL 31 bertemakan Cerita Dalam Lagu bakal berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 22 Januari 2017, bermula pukul 9 malam dan akan disiarkan di TV3 serta portal tonton.com.my. AJL 31 bakal menyaksikan gabungan empat pengacara iaitu Farah F…

#CatatanFB: Untung Mumtaz Timbul Tenggelam

Imej
Aku pernah didatangi oleh seorang junior. Mukanya nampak biasa-biasa, mungkin redha dengan keputusan SPM yang diterimanya baru sahaja selepas itu.
"Amacam result SPM? Okay?" Aku menyoalnya.
"Alhamdulillah la, bang. Cukup cukup makan sahaja." katanya. Biasalah, lelaki. Bagi lelaki ini, kalau dapat semua A tu umpama bonus. Kalau dapat yang cukup puas hati, umpama gaji. Kalau 'tergelecek' sikit daripada ekspetasinya, umpama untung sabut timbul tenggelam gamaknya.
Perempuan mungkin lain. Bagi mereka, apapun result hatta PT3 sampailah ke alam universiti, mereka sentiasa perform untuk berjaya luarbiasa. Maka, no wonder la populasi alam persekolahan lebih ramai gadis anak dara daripada anak teruna. Hashtag puji perempuan berdasarkan kenyataan. Dan semua kena terima. Huhuhu.
"Oh. Baguslah. Jadi, tetap istiqamah nak ambil STAM atau macam mana?" soalku kepadanya. Sebab kebanyakan sebaik sahaja result SPM keluar, ramai dah stop nak mengaji di alam 'biasa-bia…

2017: Menungan Tepi Jalan

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sebelum memulakan tinta yang sudah lama tidak bergerak, cerita yang sudah lama tersimpan kedap, suka untuk aku memetik kalam-kalam Tuhan yang sentiasa hidup dalam surat cintanya di dalam surah al-Hasyr, surah ke-58, ayat ke 18, yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memerhatikan apa yang telah dilakukan untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”.
Alhamdulillah, fasa demi fasa seterusnya kita lalui untuk tahun ini. 2016 kini hanya tinggal memori sebagaimana yang telah kita tinggalkan untuk tahun-tahun sebelumnya. Perubahan demi perubahan sudah kita tempuhi dalam kita meniti hari-hari yang penuh dengan cubaan, kenikmatan, ujian, kesedihan dan sebagainya yang telah Allah sajikan untuk kita, saat kita lupa kembali sedar, kembali nyata selepas alpa.
Namun, apa yang telah kita simpan untuk 2017?
Masih lagi menggunun…