#campakbelakang2014: Yang Tinggal Hanya 365 Hari Untuk Dithrowback

5:42 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Insert disc. Playing music entitled Senyum by Aziz Harun.

Before aku memulakan entri ini, tadi, smartphone guwa berbunyi tadi. Ada WhatsApp masuk dari seseorang yang amat guwa kagumi.

"Weh Mirul. Hmmmm aku sedihlah."

Laaa kenapa pula kau bersedih ni? Pasal kawan kawan ke, aku meneka.

"Bukan. Sebab 2014." balasnya siap emoticon orang menangis lagi.

Aku tanya kembali, maksud kau?

"Sebab apa yang terjadi pada tahun ini, banyak mengubah life aku."

Ohhh hurmmm. Let's elaborate this.

31 Disember 2014. Genap 365 hari kita melalui bermacam-macam perkara, pelbagai kenangan yang boleh dikatakan bersepah bagai memenuhi kotak kehidupan kita. Ada yang mengatakan 2014 merupakan tahun yang agak mencabar, sesetengahnya mengatakan agak berat berbanding tahun-tahun sebelumnya dan ada juga yang tidak merasakan apa apa saat melalui 2014.

Jom kita sahut seruan inche Afzal. Let's us throwback. (Ecehhhh... jet-jet je!)

Macam nama Twitter Afzal sekarang ni, 200 Days With Aspurians (aku tak tahu la maksud dia Aspuri ke Aspura ke tapi semestinya Aspura, kan Afzal?). Ya, kalau duduk asrama ni kan lagi bertambahlah kenangan yang terpahat dalam ingatan. Tak campur sekolah lagi. Hahaha.

Tahun ini merupakan tahun pertama aku menjadi Tingkatan 5. (Ehhh ada tahun kedua ke?) Lagipun, bak kata cikgu-cikgu sekolah aku enn, dia kata jadi form 5 ni hanya sekali seumur hidup je. Pernah ada seorang cikgu (aku lupa pula namanya apa tapi dia) mengatakan bahawa, "Walaupun kamu ambil STAM sekalipun di sekolah yang sama, ianya takkan sama dengan apa yang aku alami sepanjang kamu bergelar pelajar Tingkatan 5." Yup. Betul. Bermula 1 Januari 2014, aku mengagak mungkin bermacam-macam perkara aku lalui sama ada pahit atau geitr cuma bendanya aku tak jangka sebab akdangkala apa yang berlaku terhadap diri kita, kita sendiri tak dapat duga dan tak dapat nak fikir apa sebenarnya jalan penyelesaian terhadap perkara itu, apa reaksi kita terhadap peristiwa itu. Ecehhhh.

Ini kisah throwback a.k.a. campak belakang aku. Mungkin juga ada kena mengena dengan orang lain yang sesekolah dengan aku, seasrama dengan aku.

Inilah permulaan pelajar Tingkatan 5 yang aku rasa mana-mana sekolah atau asrama akan lalui benda ini. Mungkin dengan pelbagai nama, Sesi Suai Kenal, Tautan Kasih, Rangkai Kasih, Ahlan Wasahlan Ila Baiti Tholabah (Maksud: Selamat Datang ke Asrama Pelajar) dan sebagainya. Tak kisahlah, ikut sekolah memasing ya tak? Apa-apapun, aku nak mengucapkan setinggi-tinggi syabas kepada Majlis Tertinggi dan Kepimpinan Exco 2014 atas berjaya juga memomentkan kenangan manis walaupun aku tahu korang melalui kedegilan batch kita dalam memberi kerjasama tapi alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Walaupun kena kutuk maki hamun dengan individu luar yang mungkin sengaja menjatuhkan semangat kita untuk meneruskan program ini tetapi alhamdulillah nice to be memory on our life.







Memang guwa akan miss moments guwa dengan adik-adik junior guwa ini. Karier aku sebagai AJK tidak dilantik sepanjang program di Samone pun best juga, walaupun tak dilantik, tetapi guwa nak juga menyakan program-program yang diuruskan oleh batch 97 ini yang digelar EOB97. Extra Ordinary Batch 97. Apa-apapun, exco 2014, guwa telah meletakkan 4 bintang per 5 atas orientasi ini. Aku yakin dan percaya bahawasanya exco 2015 dan so on akan menjadikan orientasi kita sebagai 'sumber' penambahbaikan untuk orientasi depa pula.


Moment seterusnya yang guwa takkan lupakan apabila Anis Mat Shom telah meninggalkan asrama sekaligus meninggalkan pada akhir bulan Januari 2014. Mungkin bagi lelaki nampak biasa-biasa sahaja Anis meninggalkan asrama, tetapai Anis yang telah berkecimpung lama dalam asrama menyebabkan warga Aspuri agak sedih dan pilu. Malam lepas Anis get out dari asrama, mulalah timeline aku penuh dengan gambar Anis ngan bebudak, konon kenangan ke apa enn. Tapi melihatkan kesan Anis meninggalkan asrama, aku dapat lihat betapa eratnya hubungan Anis dengan bebudak yang perlu dijealous oleh mana-mana individu. (Anis, aku mention pasal kau ni bukan nak buat kau riak ke apa enn. Moment.)

20 Januari 2014. Kami ambil result SMA. Alhamdulillah, batch kami berjaya mendapatkan Izzati Nadhirah sebagai Mumtaz. Seorang pun okay apa. Aku tak ingat aa balance yang Jayyid Jiddan berapa. Tapi, disebabkan SMAlah, aku telah memulakan karier sebagai pereka banner pula untuk peperiksaan awam seperti PMR, SMA, SPM dan STAM. Hahaha. Kerja baru beb. Dapat gaji dari Cikgu Fadzilah lagi. Hahaha thanks cikgu.






Cerita seterusnya untuk kita throwback apa yaa?

Tahun ini, alhamdulillah, SAM Muhammadiah perlu berbangga kerana buat pertama kalinya dala sejarah sekolah Samone telah terhasilnya filem pendek Legasi dan buat pertama kalinya dalam hidup aku, aku berjaya menghasilkan filem pendek aku sendiri. Dengan bantuan kawan-kawan, sahabat handai dan para pelakon, thanks to all yang tidak terhingga. Maafkan aku sebab tak dapat tunaikan janji belanja makan, harap dihalalkan ya ~ Walaupun buat filem Legasi ini nampak pada permulaannya quite easy tetapi bila dah campur personal matters orang yang terlibat dan kesabaran yang tinggi dek karenah semua orang termasuk mood sendiri, memang agak rumit. Sampai aku rasa nak berhenti doo buat Legasi tetapi disebabkan aku nak membuktikan sesuatu kepada sekolah demi menebus kembali maruah yang tercalar akibat men'isu'kan Hari Guru 2013 inilah sahaja peluang yang ada. Dan aku taknak menghampakan co-director aku yang lain seperti Muzzammil, my lovely cameraman, Fyqa, Naz, Isma, Syasya dan lain-lain lagi penting lagi para pelakon yang terpaksa berkorban walaupun shooting time exam mid-year pula tu. Memang banyak jasa yang telah dikerah oleh semua yang terlibat. Terima kasih banyak-banyak kerana menghidupkan Legasi. Menangis pula aku. (lap air mata)







Mungkin ini cerita terakhir guwa nak cerita, sebab guwa rasa kalau nak cerita banyak pasal throwback ni, sampai pertengahan 2015 baru habis rasanya. Masa KAMIL dan Sukan Asrama, guwa lagi perit sebab guwa kena jadi pendokumentasi dan ketua firqah. Adoomakkk memang berat, letih semua ada. Tapi sayangnya, masa penutupan, guwa tak ada pula time tu. Hurmmmm. Mana pingat debat aku woi?! Hahaha. Melalui KAMIL Sukan asrama ni la, gua boleh test keupayaan guwa nak tangkap gambar orang sukan. Selama ini, boleh setting bergambar, kena kaku dulu atau freestyle and then capture. Tapi kali ini idakkkk ler... Mana tidaknya, kamera pun kamera digital bukan DSLR. Masa ini, memang stress aku rasa exco sebab yang menjayakan sukan dan amal islami ni hanya ada beberapa kerat je. Yang lain, yang termakan cili masa entry aku ni maaf la ya, tetiba balik kampung. Duduk diam tidur dalam dorm entah apa-apa taknak beri kerjasama. Kadang aku tengok Afzal dan Chik, bukan kadang, selalu, aku tengok depa je yang buat kerja. Kesiannnn. Tapi takpelah, aku pun dah kira bersyukur dah sekurangnya asrama dapat fill masa dengan kerja yang berfaedah.













Sesungguhnya 2014 telah banyak mengajar aku macam-macam. Persahabatan, kerja, kerjasama, perpaduan dan lain-lain. Apa-apapun, aku nak mengucapkan terima kasih tidak terhingga kepada semua yang telah menjayakan 2014 sebaik mungkin. Terima kasih yang tidak ternilai kepada mak abah yang sering sabar dengan perangai aku, Isma my lovely best friend, Fyqa yang banyak tolong aku memudahkan dokumentasi, Farhana Aida yang banyak melayan kebebalan aku dalam kelas, Awalluddin dan Fakar yang sentiasa melayan aku dekat asrama cari WiFi dekat sekolah, Cikgu Am, Cikgu Ayu yang beri dorongan, Ustaz Hussin yang memberi peringatan senantiasa dan semua yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak dalam menggembirakan tidak kurang memporak perandakan 2014 yang penuh ekstrem ini.

Benarlah. 2014 banyak mengubah aku. Personaliti aku. Penampilan aku. Peribadi aku. Thanks yang mengubahnya. Mungkin aku yang dulu telah tenggelam dalam lautan 2014.

Esok 2015. Aku akan meninggalkan kenangan aku yang berbagai pada tahun 2014. Namun takkan aku lupa kenangan kita bersama. kenangan dari awal tahun, sampailah ke Hari Usahawan, dokumentasi program-program, annual dinner sampailah ke prom night, terima kasih atas semua kenangan (Ecehhhh tiru ayat Anis pula!) Terima kasih pak pak makcik makcik yang ada kutuk-kutuk puji-puji maki-maki aku di laman sosial ataupun mengumpat bersama kawan-kawan. Tanpa korang, 2014 aku takkan seindah ini. Indah ke? InsyaAllah.

365 hari kini tinggal dithrowback. Yang tinggal hanya kenangan. Goodbye 2014, farewell 2014. Welcome 2015. Moga 2015 lebih indah, amin.

0 ulasan:

Aku, Isma & Our Story

9:41 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Alhamdulillah. Dah masuk 16 haribulan Disember dah kitaaaa. Dalam dua minggu lagi kita akan menyambut tahun yang baru denagn perspektif yang baru dengan gaya hidup yang baru dengan keazaman dan ketekunan yang baru dalam tahun 2015. Sedar tak sedar, masa semakin pantas berlalu sehinggakan terasa cepat dan pantas hingga tak sampai hendak melakukan sesuatu perkara yang diimpikan untuk direalisasikan. Apa-apapun, tidak dapat dinafikan, 2014 telah meninggalkan seribu satu pengalaman sama ada baik atau buruk yang berkemungkinan dapat mendewasakan diri kita ke arah lebih manusia atau sebaliknya. Mudah-mudahan pelajaran yang diajar atau apa saja yang terkandung dalam lembaran 2014 mampu menjadi titik perubahan agar menjadi lebih baik pada tahun 2015. Siapa tahu, mungkin lebih mencabar daripada 2014. Wahhh intro yang agak sarkastik gamaknya.

Entry kali ini ingin bercerita sedikit mengenai...

"Wahhhh! Girlfriend  baru ke?"

Pertanyaan sebeginilah yang boleh menimbulkan pergaduhan dan pertumpahan darah kau tahu kerana masyarakat yang semakin menyerkap jarang tanpa mengetahui asal usul atau khabar atau berita sebenarnya. Kadang kami (aku dan Isma) lebih banyak mendiamkan diri alahhhh tak tergugat pun la relationship kami dengan mulut puaka neraka hangpa tulah! Hahaha nampak macam marah ke? Just want to say, aku punya bae, kau yang terasa, kau pahal?

Ismashazwa Ishak. A girl. (Memanglah perempuan.)
Hahaha perempuan perempuan dia pun ada la sikit terselit kelelakian dia tu haa.

Ok. Function aku buat entry pasal dia ni sebab nak menjawab frequently asked questions pasal dia daripada wartawan tidak bertauliah macam hangpa duk sibuk keluarkan kenyataan entah apa-apa entah. Apa yang aku jawab ni disahkan sendiri oleh Isma supaya semua orang puas hati, dengar dari kedua belah pihak, ya tak? Nak kata entry ni ke arah menjawab FAQ pun ta juga sebab aku nak cerita macam macam pasal dia. Sebab dia nilah aku kata, wasilah kekuatan aku. Heeeee. ^^

"Macam mana boleh kenal Isma?"

Seriously aku kata, masa aku form 1 and form 2, aku tak menyedari pun kewujudan gadis bernama Ismashazwa Ishak. Betul. Aku start sedar kewujudan dia ni masa aku form 3 memandangkan aku ni sekelas dengan dia. And aku baru tahu dia juga melalui kekasih hatinya iaitu Ridzuan Sahrom (pada masa tu) tapi sekarang dah clash of clans dah. Opsss mulut mulut neraka dah start bising dah. Agak tak selesa baca ni, boleh close ahhh! Maafkan saya kalau terkurang ajar. Bengang bengang. Huh.

Walaupun sekelas, ehhh kami tak kenal lagi, bersembang pun tidak pernah. Berjumpa lagilah. Kami kenal tahu bila? Dah habis PMR, dah start holiday akhir tahun, haaa barulah kenal? Kenal kat mana kenal kenal kat mana? Ecehhhh punchline pula. Masa tu dekat Facebook, dia tanya aku cerita Hanya Aku Cinta Kau Seorang (HACKS). Aku pun ajar la macam mana nak download cerita tu enn. Bermula daripada episod Facebook itulh, Facebook yang jarang jarang aku buka, dah jadi selalu. Yang selama ni phone aku tak bergetar hebat, jadi riuh macam ayam telur sekampung. Hahaha. Kadang kadang azan subuh baru tidur. Tapi takde la selalu. Maklumlah, happening enn baru kenal, baru tahu perangai sebenar yang selama ni duk malu-malu dekat sekolah, tengok depan orang ramai macam ni tapi belakang orang haaa macam ni ghupenyaaaaa. Hahaha.

Benarlah kata orang, semakin lama kenal, dalam jangka masa itulah ujian dia 'mai' (datang). Nak kata silap aku berkawan baik dengan girlfriend orang tak juga. Kalau dah ada persefahaman, dia paham yang aku just nak kawan baik je dengan si Isma ni, semuanya boleh jadi okay tapi itulah kan orang kata ego orang kita tak boleh nak kawal dan tundukkan. Masa Form 4 ni takde aa sangat kami berface-to-face pasal tulah enn malu-malu menebal dalam diri maklumlah tak pernah dapat best friend forever perempuan ni. Kalau setakat surat-menyurat tu benda biasa tapi tahun 2013 aku rasa boleh kira je berapa surat dia pernah bagi kat aku. Aku rasa sekali je kot. Awal tahun then tak dapat dah.

2014 menyaksikan suatu perubahan dalam perhubungan kita orang. Selama ini perhubungan kami belum pernah mendapat liputan media massa dan mulut neraka, akhirnya berlaku juga suatu perkara yang kami tidak sangka akan terjadi. Masa awal 2014, aku dah kena warning dengan Wan (boyfriend Isma yng kini bergelar ex dah sekarang) pasal 'kacau' Isma. Siap bagi surat, kata nak tumbuk muka nak pecahkan muka alah bisa tegal biasa dah aku dengan situasi macam ni orang kuat cemburu. Aku menyalahkanlah diri aku sendiri sebab yalah kacau awek orang siapa tak marah. Nak jelaskan dekat si Wan ni memang taknak dengar biasalah kalau lelaki dah cemburu buta, jangan kata buta, pekak semua ada. Tu yang payah jadi couple ni Patutnya batch aku menyaksikan ramai gadisnya yang men'janda'. Ecehhh mahu marah widows ni karang.

Bukan setakat itu sahaja, benar (lagi) kata orang, biasa bab bab percintaan ni, perempuan la yang kena menanggung apa yang terjadi. Masa PPT (Peperiksaan Pertengahan Tahun), si Isma ni menangis teruk sebab perangai Wan yang aku tak tahu nak tafsirkan macam mana sebab aku pun tak tahu apa yang Wan buat, kalau aku main buat spekulasi jadi fitnah pula enn. Kalau nak tahu, tanyalah si Isma tu sendiri. Aku pernah dapat surat ugutan bolehlah ugutan kot, daripada salah seorang member Isma ni walaupun dia tak beritahu siapa penulisnya tapi aku tahu siapa berdasarkan tulisan tangan dia. Dia kata macam ni la ada la sikit baris aku ingat, "Kau tak kesian ke kat Isma? Kau ni dikira kawan makan kawan bagi Wan kau tahu. Bla bla bla bla." ayat dia memang menghiris dan mengganggu mood aku yang time tu nak PPT. Tapi peduli apa aku. Aku tak faham kenapa orang tak boleh nak faham. Adakah sebab cinta, persahabatan perlu ditolak atau dah memang ditetapkan dalam hukum dunia bahawasanya orang yang bercinta tak boleh dijadikan kawan. Hadoomakkkk kesiannya mentaliti bodoh dalam batch sendiri ni. Tak tahu nak kata apa. Sorrylah aku kata mungkin pedas. Member dah kenal lama dari form one tapi sebab seorang gadis, tak boleh nak faham. Bukan aku ngan Isma tak pernah beritahu hubungan kami takat mana. Tapi itulah hal. Manusia boleh berubah kata Isma.

Pernah suatu ketika dalam aku menjayakan filem pendek Legasi untuk Sambutan Hari Guru sekolah aku, dia tetiba mengangin tak tentu pasal sampai spoil mood depa yang nak menjayakan ni. Yang Isma ni datang bilik gerakan, menangis then normal la perempuan ada yang tukang pujuk. Kita orang tak tahu nak kata apa, walaupun aku tahu depa ni menyalahkan aku atas perkara ini terjadi. Adakalanya aku nak stop buat Legasi ni, tapi memandangkan pelakon, pengarah, MT Hari Guru memberi high expectation dalam Legasi ni maka diteruskan jugalah dengan hasil usahasama kawan-kawan yang support. Thanks guys. Sejak peristiwa Isma-Wan dalam Legasi, aku dah tak nampak dah muka diorang untuk hari shooting seterusnya. Aku tanya co-director macam Fyqa, tetiba Syasya pula datang menjadi co-director mungkin mewakilkan Isma la kot. Sampailah hari terakhir Legasi, barulah nampak si Isma ni haa. Wan ni jangan cakap la. Dah habis babak dia, kira dah selesailah tugas dia dalam Legasi. Apabila memention Legasi, mungkin orang kata superb, gempak jalan ceritanya. Tapi di sebalik Legasi inilah, hanya crew, co-director, pelakon dia je yang tahu kisah depa (Isma-Wan) ni.

Hari ini, kami sendiri mewarnai kisah kami yang baru. Wan telah putuskan hubungan dengan Isma pada Raya yang lepas atas sebab yang perlu dirahsiakan. Isma memang menanggung derita. Ramai kawan yang telah menyalahkan aku tapi Isma selalu pujuk aku, dia selalu buat statement, "Weh kalau dah kami tiada jodoh, apa jadahnya nak salahkan Mirul juga doo." Aku taknak jadi masalah baru dalam hidup dia setelah tahun ini aku telah menghadirkan masalah dalam hidup dia. Aku taknak tinggalkan dia (alolo sweetnya...) bukan sebab apa, senang aku kata, kau tak faham cerita kami sebab tu kau boleh kata macam macam buruk dekat kami. Kami dah alah bisa tegal biasa, stay along dalam relationship BFF kami ini yang mungkin orang takkan faham sampai bila-bila. Thanks Isma sebab hadir dalam hidup aku. 12 November 2012, saksi kami memulakan langkah dan sehingga kini, kami dah lalui macam-macam. Ecehhhh. Sekali lagi nak tegaskan, kami tidak bercinta, kami hanya berBFF sahaja. Janganlah terpengaruh dengan drama Melayu hanya mengatakan, "saya suka awak" dah dikira ecehhh ada perasaan bunga-bunga dalam diri. Tak okay, tak. Drama dan dunia sebenar memang jauh berbeza. Kita tak boleh nak samakan atau cipta sendiri cerita kita berdasarkan drama yang ada di televisyen. Langkah yang kita ambil dalam menentukan keputusan membawa jalan cerita yang berbeza dalam setiap langkah.

Thanks for understanding us. This is me, Isma and our story. 2014 end of stupidity. Hahaha.

0 ulasan:

Rasionalisasi Sebuah Perpisahan

1:26 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Alhamdulillah. Syukur dipanjatkan kepada Dia.
Aku dah habis SPM. Kiranya aku berada dalam zon menganggur sambil melakukan aktiviti yang aku susah nak buat atau tak dapat nak buat masa aku bergelar pelajar. Maklumlah, dah bergelar lepasan SPM memang macam ni la ceritanya. Tapi aku banyak juga tengok kawan-kawan aku yang dah start mencari kerja daripada duduk rumah duk menghabiskan duit mak bapak je kerja so keluar rumah start enjin pepagi mencari sesuap nasi demi nak menjejakkan kaki ke alam dewasa. Ada juga yang mengambil kesempatan ini untuk menyekolahkan diri dia dengan masuk mendaftar di sekolah memandu manalah tahu agak heaven sikit dapat lesen boleh pusing satu KL yang tak pernah diterokai. Ada juga yang mengambil kesempatan juga untuk menceburi bidang ala-ala Zalora Lazada bagai yakni berniaga online kata kau. Hahaha takpelah masing masing cuba mencari pengalaman di bulan Disember memandangkan nak menunggu result kemainlah 3 Mac tu punyalah lama enn. So, apa nak buat, mengisilah masa lapang yang banyak itu.

Bila dithrowback balik sebelum kita melakukan semau perkara ini, kita berada dalam zaman persekolahan yang begitu mengasyikkan. Apatah lagi aku tengok bebudak meraikan kemerdekaan la sangat daripada SPM padahal mak aku kata, kemerdekaan yang sementara padahal future tak tahu lagi macam mana entah cerah ke gelap. Tapi aku tengok sejuk mata memandanglah beberapa sekolah yang lepas habis SPM depa buat sujud syukur. Alhamdulillah. Moga keikhlasan hati tetap dikekalkan dalam melakukannya. Ada juga sekolah lain nak buat sujud syukur tapi kalau sekadar niat nak jadi timeline mukabuku burung kicau instageram bagai tak payahlah yaaa. Niat itu penting, bukan riak.

Then, mulalah babak babak yang sukar dibendung iaitu perpisahan. Yalah, takut lepas ni tak jumpa member yang selalu ada seia sekata di sisi. Buddyz takkan terpisahlah katakan. Mulalah peluk menangis bagai. Perempuan jangan ceritalah, sampai basah tudung tu kalau diperah mahu air penuh sebaldi woo. (Punchline) Really can't hold sad feelings anymore. Kalau boleh, time tengah meluahkan perasaan bagai tu nak pasang lagu nasyid yang ada pasal kawan-kawan bagai. Then, merancang nak buat dinner la, jamuan semua. Kalau macam batch sekolah aku, kami buat dinner itupun tak semudah yang disangka. Aku malas nak cerita pasal apa sebab bak kata sekolah aku, (Aku: Walaupun aku dah tulis surat berhenti sekolah, tapi) Cikgu: "Kamu masih lagi ada hubungan dengan sekolah ini." So, nak mengelakkan daripada sesuatu perkara yang tidak diingini, kita diam-diam jelah ya. Apa-apapun, majlis makan malam perpisahan extraordinary batch 1997 itupun berjaya berjalan dengan lancar gemilangnya di Hotel Sri Bernam. Aku (macam biasa, dah jadi carier agaknya) menjadi pengerusi majlis bersama abam sado. Huhuhu.

Dah habis prom night (depa gelarkan malam tu prom night), biasalah sesi tangkap gambar, sembang menyembang pun diadakan. Aku malam tu bolehlah merakamkan detik indah bersama my bae, Isma dengan tangkap gambar. Hahaha nyempat kauuu! Semua mulalah nak bersembang berbicara apa hala tuju lepas ni, apa plan lepas ni, and then sedar tak sedar malam semakin mencemburui kita, berpisahlah. Tak tahu lagi jumpa bila Kalau tahu pun, 3 Mac 2015 itupun sebab nak ambil result periksa.

Memang macam-macam gaya, macam-macam karenah apabila pengisytiharan perpisahan sudah diumumkan. Macam-macam. Tahu-tahu sehari lepas tu, ada member yang sudah mengikat tali percintaan, tak kurang yang telah lupa kawan, tak kurang laman sosial macam tanah perkuburan, tak kurang deringan smartphone sudah tidak bingit seperti kebiasaan. Senyap. Sunyi. Lainlah yang mengagungkan assabiyah itu aku fahamlah contact  bagai nak rak, jumpa bagai nak beranak.

Sampai aku rasa pelik, memang macam ni kah gaya perpisahan yang sebenar-benarnya? Adakah ini yang dimaksudkan dengan perpisahan? Inikah syarat dan terma selepas perpisahan? Inikah definisi sebuah perpisahan? Tertanya aku dalam hati, betul ke macam ni ke semua. Kadang ada yang melebihkan depa punya special relationship daripada depa punya ukhuwah. Aku sendiri dapat buat kesimpulan, ukhuwah bebudak zaman sekarang hanya berpointkan kegembiraan semata-mata. Susah nak cari susah senang setiap masa tak jumpa pun takpe tapi perhubungan masih gila-gila sebelum mengumumkan perpisahan. Hurmmm entahlah. Manusia senang berubah. Aku tak tahulah rasionalkah perpisahan itu kalau selepas itu ukhuwah macam sepi di tanah perkuburan. Adakah ukhuwah batch seterusnya selepas ini yang tinggal hanya alasan tuk bahagia? Adakah ukhuwah selepas ini hanya sekadar kegembiraan sahaja, waktu kawan hanya mengatakan "lantak pi mampuihlah diaaa"? Aku tak tahu siapa yang bertanggungjawab menjelaskan kepada kita semua apa maksud ukhuwah yang sebenar. Aku tak tahu siapakah yang bertanggungjawab mencipta fenomena LUPA KAWAN selepas perpisahan.

Cinta boleh dicari tapi ukhuwah tiada pengganti.

Kau sendiri ajar orang untuk berukhuwah cara ini. Herdik orang ingatkan orang, "jangan lupa kawan." Bila kawan kau lupakan kau, mulalah nak merusuh nak touching bagai tapi kau sendiri sekarang ni macam mana.

Kau ajar orang hidup dalam satu batch, hidup dalam satu komuniti tak payah nak berpuak bergeng bagai. Tapi kau sendiri selepas tu assabiyah nak overdose sampai orang sekeliling nak menyampah dengan group kau.

Sudah-sudahlah sekalian umat. Jangan mencemarkan lagi ukhuwah yang sebenar-benarnya. Kita tak tahu apa kesan daripada semua ini. Apa yang kita fikirkan sekarang hanyalah keseronokan tetapi bagaimana kesannya terhadap komuniti sekarang? Tercapaikah ukhuwah fillah? Terkecapkah ukhuwah till jannah itu? Tolong fahami erti ukhuwah yang sebenar dan sejujurnya. Kita tak mahu kita sendiri menunjukkan definisi ukhuwah yang salah kepada generasi muda daripada kita. Sampai bila-bila la, kita tak dapat menjelaskan apa ukhuwah yang sebenarnya seperti yang telah diterapkan oleh junjungan kita, Rasulullah S.A.W. Jangan terkejut kerana kita mengamalkan ukhuwah yang boleh saya klasifikasikan sebagai ukhuwah muhimmah saa'dah (persaudaraan yang memnintangkan kegembiraan) semata akan menyebabkan kita sendiri mencurahkan nila ke dalam susu persaudaraan. Merosakkan masyarakat atau istilah ukhuwah yang sebenarnya.

Fikirkan kembali rasionalisasi sebuah perpisahan yang kita kecapi. Wajarkah kita berkelakuan sebegini terhadap kawan-kawan kita, ukhuwah kita malahan lagi besar lagi batch kita dengan perangai lupa kawan secara senyap-senyap, secara halus dan terus diam membisu? Jangan saat kita dipertemukan semula dalam suatu takdir, kau dah tak mengaku aku kawan kau lagi.

Reminder for all and including me also.

Salam mengecap ukhuwah. Assalamualaikum.

0 ulasan: