Sahabat Sehebat Kamu (...sebuah puisi buatmu)

3:49 PG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 1 Comments



Ini kisah mengenai aku,
Dan juga seorang insan,
Dia cukup istimewa bagiku,
Walaupun kami jantina berlainan.

Pertama kali bertemu,
Hanya di Mukabuku,
Tak tahu apa anginku,
Ingin melayan karenahmu.

Entah bagaimana aku tertarik,
Personalitimu memang menarik.
Berkawan denganmu memang tak serik,
Dari tengah malam sampai panas terik.

Mula-mula kawan,
Lama-lama sahabat,
Hatiku kau tawan,
Sungguh, kau memang hebat.

Langkah persahabatan kita diteruskan.
Segala manis pahit semua kau kongsikan.
Kau dan aku; tak ada benda kau rahsiakan.
kerana kita berpegang teguh saling kepercayaan.

Walaupun aku di asrama tidak bertemumu,
Jauh lagi menghubungimu,
Dek rasa tebalnya malu,
Ku pendamkan seribu,
Tapi usaha menegurmu,
Tetap merangkak dalam fikiranku.

Utus surat tak pernah tamat.
Kirim salam saling mengingat.
Walau jauh, di hati dekat.
Maklumlah, kita inikan sahabat.

Jalan yang lurus kembali berliku.
Kadang kita gaduh, pandangan tak satu.
Kau merajuk, aku puas pujuk sampai otak tepu.
Tapi demi menagih perhatianmu, aku tak jemu.

Ketawa bersama, menangis bersama,
Sampai ke tengah malam kita ha ha ha.
Kadang azan subuh penamat bicara.
Tidur diqadha' penuh selera.

Tiap malam asyik meneman.
Tak rasa jemu apatah lagi bosan.
Banyak topik kita bicarakan.
Walaupun tak tahu apa yang nak dibualkan.

Masa terasa pantas berlalu.
Rasa macam sekejap bertemu.
Tapi disebabkan kemesraan selalu.
Kita still kekal bersatu.

Namun tak lupa ranjau kehidupan.
Diuji persahabatan dengan dugaan.
Kadang terpaksa membuat keputusan.
Walau kutahu itu menyakitkan.

Luka di hati kau ubatkan.
Tidak ringan tidak jemu hulur kemaafan.
Dalam hati tersisip keredhaan.
Dan sayangkan hubungan yang dah lama dibinakan.

Ku berdoa kepada Ilahi.
Aku sayang dia Ya Rabbi.
Moga Kau kekalkan hubungan ini.
Dan terus merestui.

Dan buat sahabat sejatiku ini,
Aku nak kau tahu di dalam hati,
Aku sayang kau saudari,
Tak mahu kehilangan kau lagi,
Tak kisah sampai kau kahwin nanti,
Berkekalan ukhuwah kita ni.

KHUSUS UNTUK AWAK,
Sahabat Sejati

1 ulasan:

Lembutnya Hati Kau, Mirul ~ (...sebuah entri panjang)

10:44 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, dapat juga aku mengupdate sebuah entri pada minggu ini sbeelum bulan Mac ini melabuhkan tirainya dan menyebabkan ramai bersedih hati kerana selepas ini kita akan mengalami satu bulan yang dinamakan bulan April di mana pada bulan ini amat jarang untuk kita temui waktu percutian dan kebanyakan yang duduk di asrama akan berada dalam jangka masa yang lama yang hakikatnya, warga dunia kena terima akan bulan ini dengan seadanya (barulah kini aku menemui titik noktah). Hari ini, berdasarkan tajuk yang aku inspirasikan daripada sebuah blog sahabat baik aku di sekolah, (saya ulangi sekali lagi nama tajuknya) Lembutnya Hati Kau, Mirul (shift+`) ~

"Apa kebenda yang lembut hati kau ni Mirul? Jatuh cinta ke apa?"

Bukan mengenai cinta. Bukan nak kata hati aku ni lembut tak pernah buat dosa.
Bukan nak kata aku dah bedah hati aku dan sudah check memang kenyal lagi hati ini.

"Punchline kau..."

Ok, ada beberapa ujian hidup yang menajdi mukadimah tiga bulan pertama dalam sejarah entri 2014 hidupku.
Macam-macam.
Perit manis semua ada. Tapi kebanyakan first three months aku ini dipenuhi dengan keperitan halangan dan cabaran yang melanda.

Aku tak kisah sekiranya anda yang membaca entri ini terasa hati ke apa.
Terasa nak bagi kaki ke apa, tapi ini sebagai luahan hati aku terhadap blog ini.
Dan untuk memperjelaskan kepada khalayak umum mengenai kehidupan yang semakin mencabar.

First of all, ianya mengenai persahabatan.
"Apahal ni?"
Nak ceritanya ni, slow-slowlah.

Alkisahnya taknaklah dihuraikan.
Tetapi menjadi sebuah ingatan.

Alhamdulillah, tahun ini aku berjaya menjadi Ketua Dorm (tak mengharap tapi amanah minal ra'isil warden 'amanah dari ketua warden'), Pengerusi PRS, Ketua Kelas, Pendokumentasi Sekolah dan yang terbaru Pengerusi ICT. Wah, dah ada bilik sendiri dong!

Tapi masalahnya...
"Apa masalahnya?"
Normal la, bila dah jawatan banyak ni, mesti ada yang iri hati, jealous dan makan hati.

Ranjau kepimpinan bukan?
"Bukan semuanya indah." Ya, betul.

Tapi sekarang aku mampu tersenyum dan adakalanya tergugat.
Sebab yang pasal dorm tulah, aku rasa tergugat.
Takut apa-apa tindakan yang aku buat, akan terasa tersekat.
Maklumlah, gejala balachi (mengadu kepada guru) semakin membuatku meluat.
Tapi wallahi setakat ini tiada melakukan gejala buli sampai melarat.

Tapi...
Tapi...
"Apa tapi-tapi?"
Undang yang aku laksanakan.
"Why?"
Ada yang mengadu juga.
Exco punya tindakan pun tidak terkecuali.
Sampai aku rasa baik tak payah memimpin kalau asyik nak mengadu.
Tak boleh nak terima dengan apa yang dilakukan.
Teruk sangat ke?

Dah lama duduk asrama.
Dah lama merasa asam garam asrama.
Tapi tahun ini, garamnya dah terpercik ke muka sendiri.
Dek kurang ajar segelintir junior yang tak daham erti ketamadunan dalam asrama.

"Jauh bro tersimpang dari sahabat ke kepimpinan ni."
Maaf, terasa menyirap pula dengan apa yang berlaku. Tapi tidak menyalahkannya.
Kerana menyalahkannya bermakna tidak beriman dengan qadha' dan qadar.

Pasal sahabat tadi... [membetulkan kerusi]
Kita puas dengan kerja kita, but orang takkan puas dengan apa yang kita kerjakan.
Masing-masing cuba nak menjatuhkan orang tetapi tidak mahu membangunkan diri sendiri.

"Kami malulah nak buat. Lainlah kau."
Sebab kau malulah, kau tak dapat meningkatkan aspirasi diri, saudara saudari sekalian.
Dah tahu tak dapat meningkatkan aspirasi diri, nak jatuhkan aspirasi orang lain buat apa?
Fikirlah weh.
Apa keuntungan kau buat begitu?
Apa motif kau buat begitu?

Mana akujanji sahabat kau?
Akujanji setia kau?
Baik tak payah jadi sahabat.
Kalau tahu ada sahabat yang menjahanamkan sahabatnya sendiri walau bukan dengan cara yang buruk dengan mata kasar.
Aku tak tahulah.
Sampai bila lakonan kau akan terhenti.

"Kejap, kejap. Siapa yang maksudkan kat atas ni?"
Sesiapalah. Apahal? Terasa?
"Hmmm... Ada la juga."
Kalau ada sorry, memang geram dengan sahabat la sangat tu.

Bukan aku seorang je yang merasa.
Ramai yang merasa, betul tidak?
Cuma kita persetankan, menafikan dan terlalu bersikap kepercayaan kepada sahabat.
Sehinggakan sahabat mengotori kita pun kita tak sedar.
Sebab apa?

Sebab...
Kita taknak hilang member. That's a really simple conclusion I made.

Memanglah.
Ukhuwah, ukhuwah juga.
Tapi kalau ukhuwah fillah hanya kita, bagi dia ukhuwah lilpopular a'layya (kerana popular atasnya, atas kita) buat apa?

So, please. Pick up your mind.
Jangan diperbodohkan dengan sahabat sendiri.
Dah rasa kawan tu tikam belakang, nasihatkan.
Jika dibiarkan, hurmm... awak pun tahu fikir.

Tapi...
Perkara itu aku tak kisah.
Sebab tak ada mereka maka tak menariklah drama sahabat kita.
Aku redha dengan apa yang dilakukan.
Tapi jika sampai tahap yang aku sendiri tak boleh bersabar keatasnya, memang aku tak akan redha tetapi still kawan dengan dia.
Bukan sebab aku takut hilang kawan.
Malah dah selalu alone dalam hidup bersahabat.
Paling penting, dia membahagiakan aku. Janji dia ada waktu aku bosan.
And I never found a friend that can accompany me when I sad.

Macam aku kata. Susah nak jumpa Kawan Ada When Aku Need bukan Kawan Ada When Aku N-joy.

Tapi rasanya dah jumpa kot.
"Siapa?"
Adalah. Kau nak tahu buat mende?
"Okayyyy, finee..."
Boleh sambung cerita?
"Bolehh...

Maaf, entri kali ini agak panjang. Maklumlah, tengah tak ada apa-apa ni, elok mengimarahkan blog sendiri.
"Masjid dah kau imarahkan?
Deep.

Baiklah. Baru-baru ni, tak adalah baru mana pun dalam dua minggu yang lepas.
Aku ada mengikuti sebuah kem.
Namanya...
Hah, Kem Nadwah.
Aku punya orang kata... apa nama perkataan itu?
Testimoni, hah!
Hurmm... memang terbaik.
Aku rasa hidup kesederhanaan dan kebiasaan.

Tapi satu je, beb.
Aku time tu demam pula.
Jadi, wlalaupun demam, tapi kem itu membuktikan, orang demam boleh kem.
Alhamdulillah, time kem tu dapatlah merasakan kasih sayang guru.
Bukan nak kata guru aku tak selalu bagi kasih sayang.
Tapi menunjukkan memang guru benar prihatin.
Maka la syakka wala raiba (tidak syak dan ragu-ragu), ibu bapa kita di sekolah adalah guru.

Aku juga perhatikan.
Masyarakat kita kurang didedahkan dengan dakwah yang berkualiti.
Hanya tahu dakwah di hotel mahupun majlis yang mewah.
Bak kata penceramah dalam kem itulah, "Orang Kristian ni sanggup duduk kampung semata-mata nak beri pendidikan agama pada mereka. Walhal, orang Islam kita nak tempat yang berkondusif dan selesa."
Benar apa yang dikata.
Hopefully umat Islam kini berasa buka mata seluasnya.
Dakwah bukan untuk bandar, bahkan untuk kampung juga.
Satu dunia layak menikmati dakwah.

"Betul apa kau kata."
Berbalik kepada Kem tadi, memang memberikan aku kepimpinan yang menyeluruh.
Mengajar aku memimpin.
Dipimpin dan memimpin merupakan dua aspek yang sama.

Tapi masalahnya...
"Ada juga masalah?"
Eh, ada. Takkan tak ada pula.

Malam terakhir sebelum kem dilabuhkan tirai.
Ada satu slot namanya Malam Kebudayaan Islam.
Kalau korang rajin pergi kem, dia kena dalam group kita ada persembahan yang ditampilkan depan fasilitator, penganjur program dan senang cerita, semua yang ada dalam kem itu termasuk budak-budak.

Time tu, kumpulan aku buat pentomen (drama pentas).
Kawan aku ada buat lawak tetapi menggunakan punchline yang dibuat oleh fasilitator.
Masa aku balik, kiranya lepas kem la dalam dua tiga hari macam tu.
Cikgu yang ikut serta dalam kem itu menegur tingkahlaku aku dalam memimpin kumpulan time kem itu.
Menjadi satu isu la ketika itu.
Tapi tak dihebohkan.
Teguran, bukan?

Tak apalah.
Aku pernah dengar kata-kata dari sahabatku.
Katanya: Tak semua kerja kita itu sempurna.
Katanya: Tak semua kerja kita orang suka.
Tak apalah, mungkin satu iktibar dari kepimpinan aku.
Rancang tanpa pelan yang padu.
Iktibar.

"Dah nak tamatkan entri ke?"
Rasanya macam nak je. Macam dah dekat je.
InsyaAllah...

Paling penting, please.
Support aku weh.
Bak kata Faizal Tahir dalam lagu Sampai Syurga.
Aku lemah tanpa kamu.

Jangan hanya support aku weh.
Kawan exco aku.
Kerja mereka berat gila.
Tak sanggup den melihatnya.
Kena maki segala.
Aku doakan dari jauh.

Ustaz Hussin, guru disiplin SAM Muhammadiah, kata, sokongan itu penting.
Tanpa sokongan, siapalah anda.
Kalau buat kerja tak ada orang sokong, kosong juga kerjanya.
Tanpa sokong, kosong. Itu je.

Ujian ini.
Aku tabah hadapi.
Kerana aku tahu.
Allah sayang aku, sebab itu dia uji.
Mungkin aku lupakan Dia.
Aku tak rindu Dia, so Dia tolong ingatkan aku.
Jadi, aku terima.
Lembutkan hati memaafkan orang.
Kesilapan yang tak disangka takkan nak didendamkan.
Paling pun, tak payah tegur dan friendly as usual.
Lembutkan hati memaafkan orang, itu je keywordnya.

Itu sahaja.
Maaf terkasar bahasa.
Bukan sengaja, tanpa diduga.
Selamat menghabiskan sisa cuti yang ada.
Ilmu jangan dilupa.
Sekian sudah, papan kekunci berhenti berbicara.



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabaraktuh.

0 ulasan:

Watermark Baru

3:00 PG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Simple quick post second time using hotspot of my data, malam ini tetiba dapat idea untuk mencuba watermark baru yang lebih elegen hasil melihat post di website lensapujangga[dot]com yang tampak menarik jadi saya pun ingin mencuba. Dah lama sebenarnya gambar saya diwatermark bagi mengelakkan kecurian dan 'konon-tuan-tanah' bagi gambar tersebut. Dan saya nak improve lagi dan berharap kepada sahabat saya di luar sana turut watermark foto untuk keselamatan privasi gambar anda.

Sayalah Amirul Syafiq...

Cikgu Faizah (ex-practical SAMMPS teacher) graduate in IIUM!

Happy bebudak 5 Akaun 1 dapat bantuan tunai persekolahan RM100!

Itu sahaja yang dapat dipostkan pada malam ini. Hope dengan watermark baru dapat memberi ingatan kepada pengguna laman supaya menghormati hak orang lain, hak titik peluh orang lain. Sekian, terima kasih kepada semua warga Internet. Assalamualaikum.

0 ulasan:

Kemahiran Amal Islami Peringkat Sekolah SAMMPS 2014 #KAMILSAMMPS2014

11:43 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Pada 5 dan 6 Mac 2014, telah berlangsungnya Kemahiran Amal Islami Peringkat Sekolah SAM Muhammadiah Pekan Sabak bagi tahun 2014 (#KAMILSAMMPS2014). Pelbagai acara telah dipertandingkan seperti Marhaban, Nasyid, Bahas ala Parlimen, Khat, Tilawah al-Quran, Tafsir al-Quran, Syarahan, Musamarah, Tajhiz Jenazah dan sebagainya. #KAMILSAMMPS2014 diadakan bukan saja untuk menghantar wakil ke peringkat zon malahan mengasah bakat yang terpendam dalam diri pelajar.
Berikut adalah paparan menarik sepanjang #KAMILSAMMPS2014 ini berlangsung.

[KAMERA: Adiel Ali, Redhuan Amran, Nazrul Adzim & Amirul Syafiq]


Syarahan Bahasa Melayu (Perempuan)
Juri Syarahan Bahasa Melayu
Hadir memberi sokongan
Acara Debat Bahasa Arab (Terbuka)
Acara Debat Bahasa Arab (Terbuka)
Tersenyum melihat bakat pelajar
Ustaz Izat dan pelajar
Tafsir al-Quran (Lelaki)
Praktis sampai habis baru bertanding...
Tenangkan diri sebelum tilawah
Khutbah
Bahas ala Parlimen Bahasa Melayu (Terbuka)
Tilawah al-Quran (Lelaki)
Hakim mengadili
Syarahan Bahasa Arab (Perempuan)
Bahas ala Parlimen Bahasa Melayu Separuh Akhir
Senyum dulu baru nasyid...
Nasyid firqah Perdana (Perempuan)
Candid habis anak dara ini sebelum bertanding. Satria!
Ramai memberi sokongan
Forum (Terbuka)
Bahas ala Parlimen Bahasa Arab (hari kedua) - Final
Forum (terbuka)
Marhaban (Lelaki)
Nasyid (Lelaki)
Tahniah kepada peserta yang berjaya. Mudah-mudahan SAM Muhammadiah Pekan Sabak mampu menjuarai KAMIL peringkat zon nanti, insyaAllah.
Sekian, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

0 ulasan:

Majlis Pengumuman Rasmi dan Penyerahan Keputusan SPM2013 #ResultSPM2013

10:44 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Pada 20 Mac 2014, berlangsungnya Majlis Pengumuman Rasmi dan Penyerahan Keputusan #SPM2013 di Dewan Besar Muhammadiah Pekan Sabak bermula jam 8.30pagi. Majlis ini diserikan lagi dengan kehadiran barisan pentadbir SAMMPS bagi meraikan kejayaan para pelajar yang mengambil peperiksaan #SPM2013. Alhamdulillah, SAM Muhammadiah Pekan Sabak telah mencapai keputusan yang membanggakan dengan pencapaian peratusan 100% dengan gred purata 3.62 berbanding 4.09 pada tahun 2012. Alhamdulillah juga, rekod SPM berjaya dipecahkan dengan pencapaian baru lagi membanggakan daripada Zahratul Syafiqah binti Mahudin yang berjaya memperoleh 7A+ 3A-. Tahniah diucapkan kepada semua calon #SPM2013 dan semoga berjaya dalam hidup. Berikut adalah paparan menarik sepanjang majlis ini berlangsung.

[KAMERA: Amirul Syafiq & Adiel Ali]

Ketibaan Tuan Pengetua, Puan Jamaah binti Shahbuddin
Guru memeriksa analisis #SPM2013
Calon #SPM2013 menyemak fail peribadi pelajar
Menyemak slip
Bangga dengan pencapaian atas tunjuk ajar dan usaha yang gigih
Tuan Pengetua memujuk Puan Aishah, PK Akademik yang terharu atas pencapaian cemerlang
Para guru melihat slip pencapaian pelajar

Calon #SPM2013
Calon perempuan #SPM2013
Cikgu Ilham selaku pengerusi majlis
Barisan pihak pentadbir
Dalam senyum ada gementar
Calon lelaki #SPM2013
Cik Siti Suhada, mengumumkan keputusan
(DARI KIRI) Puan Aishah, PK Akademik, Puan Jamaah, Tuan Pengetua dan Puan Fadzilah, Penyelaras Peperiksaan
Adik-beradik kembar, Iqbal (7A) dan Muqri (8A) berjaya memperoleh keputusan cemerlang
Cemerlang sukan, cemerlang akademik. Tahniah Muaz (8A)!
Tahniah Fuad (8A)!
Sumayyah Zakaria berjaya memperoleh 9A dalam #SPM2013. Mabruk alaiki!
Pelajar cemerlang #SPM2013, Zahratul Syafiqah dengan pencapaian 10A (7A+ 3A-)
Para pelajar menanti keputusan masing-masing
Senarai pencapaian terbaik pelajar SAMMPS #SPM2013
Bertemu mesra setelah lama tidak bersua
Analisis #SPM2013
Kaunter asrama (jika ada yuran belum selesai)
Memeriksa sijil
Zahratul Syafiqah
Wajah kejayaan dan guru cemerlang #SPM2013
Gred Purata Sekolah di Sekolah Agama Menengah negeri Selangor
(Sumber: Facebook)
Berharap dengan keputusan ini dapat menyuntik semangat para pelajar SAMMPS untuk terus meningkatkan lagi pencapaian akademik seterusnya mengharumkan nama sekolah dengan kejayaan yang cemerlang.

Sekian, wassalamualaikum warahmatullahi wabaraktuh.

0 ulasan: