#EratkanSyawal: Bisikan #Hashtag

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, kita masih lagi melakukan aktiviti 'tarik-nafas-hembus' kita lagi pada hari ini. Kenalah bersyukur kepada Rabb kerana tak semua dapat melakukan aktiviti ini sehingga ke hari ini. Dan bersyukurlah sudah masuk 8 Syawal 1434H, raya kelapan dah kita menyambut Aidilfitri. Suasana raya itu adalah sikit, ada yang buat Kembara ke Rumah Terbuka bersama kawan-kawan, tak lupa juga yang bersedekah, beramal jariah dengan memberi duit raya kepada budak-budak. Barangkali, semakin lama cuti penggal kedua ini nak habis, mood raya kita semakin berubah sama ada semakin meningkat atau menurun perasaan nak sambut raya kerana sejurus habis cuti pengal kedua ini akan bermulalah ekspedisi kita 'beraya' di sekolah atau asrama.

Tapi, dalam kemeriahan kita menyambut Aidilfitri ini, kadang aku rasa kesian pula pada sesetengah masyarakat. Di mana sebelum ini kita mengasah dan memupuk serta mendisiplinkan diri kita di universiti Ramadhan, dengan penuh keimanan dan penuh pengharapan. Sekali orang pandang, sejuk mata melihat. Kalau maknya tengok anaknya, berserban berjubah on-the-way nak ke masjid, Tarawih katanya, sejuk perutnya mengandungkan 9 bulan. Seolah-olah di bulan Ramadhan inilah kita menjadi Ustaz, Imam, Bilal, Ustazah, Da'ie (pendakwah) dan sebagainya. 

Akan tetapi apabila tiba Syawal yang menjelang, kita seolah-olah baru habis lipat kain, orang panggil, kita tinggalkan. Jubah yang selalu kita sarung di bulan Ramadhan, di'lipat' dan akan dipakai (dalam hati, InsyaAllah) Ramadhan yang akan datang. Tak fikir pula ada chance lagi ke Allah nak beri Ramadhan tahun depan pada kita.



Maksudnya, kita ini sekadar actor dalam bulan Ramadhan. Actor and actress who want people pandang kita dengan pandangan yang baik.




Sejuk mata memandang bagi masyarakat, tapi adakah sejuk hati memandang bagi kita ni yang nak berhijrah ke arah yang lebih baik? Ingat kembali firman Allah s.w.t. yang selalu kia dengar time ceramah Ihya' Ramadhan atau di ambang bulan Ramadhan iaitu surah al-Baqarah, ayat 183 yang bermaksud:




Supaya kamu bertaqwa. Adakah kita dikira bertaqwa jika kita hanya berlakon menjadi Ustaz dan Ustazah? Allah ta kata, supaya kamu berlakon jadi baik, supaya kamu jadi baik. Tetapi bertaqwa. Jadi baik sesiapa pun boleh buat. Orang kafir atau non-Muslim pun boleh jadi baik, buat baik. Tapi yang kita ni yang dah lahir-lahir Islam Dini (islam agamaku). Siap sebelum Ramadhan tu, kita nyanyi lagu:



Azam itu dan ini tetapi masuk sahaja Aidilfitri, seolah-olah menjadi 'lesen' untuk kita berbuat yang mungkar. Orang kata, "Salam pun tak bolehkah?" Lelaki datang rumah perempuan bukan muhrim, masuk bagi salam, hulur tangan, pegang, "Assalamualaikum." Baik yang buruk namanya tu. Adakah Syawal dikira hang boleh pegang tangan anak dara orang sesuka hati? Silap kita yang pertama. Tu tak masuk lagi, yang gelak entah apa-apa menggalaknya, dah tak macam beraya, macam berniaga pasar... Padahal, Allah s.w.t. dah bagi garis syariat yang perlu kita patuh seperti yang termaktub dalam al-Quran surah an-Nur:

Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (ayat 30 dan 31)

Janganlah kita mencemar duli Ramadhan dengan menjerumuskan diri di bulan Syawal yang mulia ini. Ingatlah, boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. (Surah al-Baqarah, ayat 216) Dalam kita merayakan lebaran, jangan pula merayakannya dengan kemaksiatan. Kadang kita tak sedar hal ini, tapi sentiasalah #Insaf... Bisikkan #hashtag yang baik dalam diri kita, jangan hanya #hashtag sahaja tapi kaitkanlah dengan perkara yang sewajarnya.

Dalam kemeriahan Syawal, sebelum keluar rumah nak pergi beraya, tengok diri itu dulu. Jangan terlalu bertabarruj (make-up terlampau, berhias melampau), tengok pakaian, ketat ke tidak (especially for girls sebab biasa perempuan yang berhias, konon nak nampak cantik) dan yang paling common sekali orang buat ialah upload in Facebook, Twitter, Instagram... dah buat dosa, pergi tambah dosa dengan sebar dosa. Taknak kan Syawal kita dicemari dosa dan terus mengalir dosanya? So, take care. Islam tak kongkong, tetapi fikir sedalamnya, itu terbaik buat kita.

Sekian sahaja dari aku. Aku harap ingatan ini untuk diri aku dan diri korang semua. Salam Aidilfitri yang kini berbaki tiga hari lagi. Assalamualaikum.



Ulasan

Catatan Popular