Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2012

Benarkah Dakwaan Mata Pelajaran PMR Sejarah Perlu Diulang Semula?

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Waarakatuh.
Alhamdulillah, dapat juga aku menulis entri pada kali ini. Kerana sikap bertimbang rasa terhadap adik, aku relakan nafsu online ini buat sehari pada semalam. Apa-apapun, hari ini adik dapat juga mempertimbangkan rasa kasihan pada diriku, terima kasih adik.

Hari ini, saat aku buka Facebook di telefon bimbit, terpampanglah sebuah kenyataan yang menyatakan bahawa KPM mengarahkan bahawa mata pelajaran Sejarah perlu diulang semula. Betul ke?



Ini amat merisaukan dan mengkhuatirkan para calon PMR yang sudah lupa matapelajaran Sejarah atau yang buat sehabis baik pada PMR yang lepas kerana terpaksa mengulangkaji kembali pelajaran Sejarah. Tapi, sejauh mana dakwaan ini?

Pertama sekali, aku membuka laman yang diuar-uarkan itu iaitu www.moe.gov.my/pmr.com. Tapi, keputusannya...



Tapi, aku tak percaya link ni pasal hujungnya ada www.moe.gov.my/pmr [dot com]. Mana ada selepas dah letak gov.my siap slash lagi ada [dot com]. Jadi, untuk link seterusnya, aku buka w…

ASPMeMe #2 - Videoku...

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Komik ini dibuat bukan untuk buat orang marah kepada individu yang terbabit tetapi saja nak meluahkan frust dan geram di hati...

Nilai Sebuah Persahabatan

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sempena Disember ini, ini bukan promo filem sebab barangkali tidak jadi memandangkan external hard disk aku dihantar untuk merepair. Ini adalah bahan bacaan dalam bentuk PDF yang (bukan sekarang tapi) akan datang. Yalah, saja nak meletakkan karya di Internet. Takpe, menunggu itu tidak salah tetapi itulah yang payah. Menunggunya aku, bilalah nak siap repair benda tu, tak sabar nak view kenangan ni. Aku pun satu hal; lalai sangat atau cuai... Apa-apapun, aku harap segalanya ok tanpa sebarang masalah atau penghalang.

Dalam Nilai Sebuah Persahabatan yang merupakan 'teman pengganti' JAKR, Nilai Sebuah Persahabatan adalah karya ringan tapi padat dan sarat dengan nilai murni dalam adab berkawan dan kualitinya persahabatan yang kita pilih. Dan juga, Nilai Sebuah Persahabatan adalah gabungan idea semua orang berbanding JAKR gabungan idea aku sorang. Lain nampaknya; tapi ok!

Malas nak tulis panjang lagi pasal malas sudah menguasai. Tunggu jelah a…

ASPMeMe #1 - Gara-Gara Facebook

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, kisah ASPMeMe berjaya diterbitkan. Kerana Facebook, ASPM dan MeMe bergaduh. Jom baca.


Nantikan lagi, kisah ASPMeMe #2 akan datang... Taknak buat kelakar, nak cetus pengajaran...

Kenangan Akhir Tahun

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, dapat lagi aku menulis sesuatu di blog sendiri. Maklumlah, jarang sekali aku nak update blog kerana kesibukan berFacebook. Maklumlah, time macam nilah nak rapat dengan kawan-kawan kalau dah musim ibubapa kembali bekerja. Bosan (kalau nak keluar rumah, aku memang lelaki yang tak suka bersosial. Lagipun, aku nak keluar dengan siapa?). Aku ni nak kata macam anak dara takde la sebab aku lelaki. Kadang-kadang, bila melihat kawan-kawan sebayaku keluar pergi berjalan-jalan bersama, ketawa bersama, menangis bersama ke suatu tepat such as Mid Valley, Sunway Pyramid dan sebagainya. Tapi, tak kisahlah. Kawan-kawanku lebih advanced iaitu laptop, Windows 7 / XP dan Facebook. Kita pun shared kawan juga. Berkasih biar satu, berkawan biar beribu, bermusuh kita buu...

Hari ini, aku nak cerita sedikit tentang kenangan akhir tahun. Akhir tahun biasanya diakhiri dengan kesedihan dan adakalanya dengan kegembiraan yang meulap-luap. Tapi, sepanjang ak…

Facebook Menye'book' Kehidupan Kita!

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, masih lagi setia berada di muka bumi Malaysia, tanah air tercintalah sangatnya, harap begitunya. Alhamdulillah, sekarang masih lagi kekosongan untuk bercuti ke tempat lain selain dari rumah sendiri, tak apa asalkan dapat melepak dan berInternet. Bak kata kawan-kawanku di SAM Muhammadiah Pekan Sabak...


AMIRUL DAN INTERNET TAK DAPAT DIPISAHKAN, BAGAI AUR DENGAN TEBING
Aduh, macam-macamlah mereka ini. Ada yang kata, "Nanti, kau nak bagi anak bini kau makan apa? Hard disk? Thumbdrive?". Ada pula kata kad walimatul urus aku nanti tak bagi kad dah... bagi thumbdrive, cucuk dan tengok. Terhapus sudah adat orang Melayu dalam kehidupan aku nanti. Kebanyakan mulut LASER mereka menuju ke arah perkahwinan. Hairan, bukan? Bab kahwin laju je.

Hari ini, aku nak menulis sebuah entri berkisar tentang sebuah laman sosial yang tak perlu aku sebutkan lagi, korang pun dah tahu (siap dah menjadi ahli lagi). Facebook (atau bahasa Najwa Latifny…

ShortComic - ASPM & Internet

Imej

1434 Hijrah, Teman Pengganti

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sekali lagi, dah lama tak menulis seuatu di Kelab ASPM Siber yang kain dilupakan olehku. Maklumlah, setelah cuti sekolah tiba, barulah berkesempatan. Kalau tak, memang 'haram' aku nak login buka Blogger ni. Silap hari bulan, nama blog pun aku boleh lupa.

Sedar tak sedar, 1433H telah meninggalkan kita dengan seribu satu kenangan. Dan pada hari inilah, kita dapat melihat tamsilan atau cerminan untuk tahun baru Hijrah ini sama ada kita menjadi lebih baik dari hari terakhir Hijrah semalam atau tidak berubah ataupun nauzubillah; menjadi mazmumah. Harap tak begitulah.

Tapi, bila aku merenungi kembali tahun 1433H, lebih banyak kenangan yang tersimpan dari tahun Hijrah sebelumnya. Di situlah aku mengenali ramai rakan, di situlah aku diuji dengan ujian dan fitnah, di situlah aku menghadapi cabaran, di situlah aku menghadapi kebanggaan orang ramai (bangga bukan ke'bangang'an orang ramai). Insiden ini mengajar aku dan mengasuh aku pelbagai…