Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2011

Aku Telah Jatuh Cinta

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Apabila anda membaca tajuk utama di atas, confirm anda pernah merasakannya.Saban hari, kita sering didodoikan dengan lagu-lagu cinta dan dipertontonkan di depan mata anda bibit-bibit cinta dari media masaa atau zahir di retina mata.Sampai orang kata cintalah institusi bagi couple.Tahu tak dan terfikirkah anda, cinta itu bukti Allah tu ada?Kalau ada cinta didalam hati, maka Allah wujud.
Cinta ini banyak kategorinya.Cinta kepada Yang Maha Pencipta Cinta, ibubapa, guru, murid, kawan-kawan, umat Islam, agama, negara, bangsa, haiwan, tumbuhan, harta benda dan sebagainya.Tetapi, yang paling 'top rated viewed' adalah cinta antara manusia yang tiada pertalian darah dengan kita.Atau bahasa spesifiknya, couple seperti yang sebutkan tadi. Adakah anda tahu ada satu perhubungan yang boleh diberi naungan? Cuba baca hadith di bawah:

Daripada Abu Muslim al-Khaulani daripada Mu'az bin Jabal r.a., ia berkata: "Aku mendengar Rasulullah s.a.w. men…

Amirul Syafiq Putera Muslimin Dalam Kehidupannya

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, dengan sukma kata yang terpapar di retina mata anda, ini sudah menandakan saya sudah selamat sampai ke baiti. Ya, rezeki Allah s.w.t. cukup menggembirakan kerana rezkiNya iaitu cuti 2 minggu untuk aku bersama-sama dengan keluarga dan jiran tetangga dan semuanya bersatu mengekalkan ukhuwah yang sejati.Baiklah, sepanjang dua minggu berada di asrama SAM Muhammadiah, terdapat beberapa misi yang perlu (atau dah dikategorikan sebagai wajib) diselesaikan.

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN telah berjaya aku tempuhi dengan kepala yang hampir memformat seluruh kandungannya.Soalannya yang memerlukan aku berfikir dengan ligat agar tidak menyesal di hari kemudian.Cuma, ada yang aku tempuh dengan tenang dalam beberapa mata pelajaran.Cuma yang aku pinta dari kalian agar berdoa agar keputusan yang bakal aku terima tidaklah sampai mencucuri air mata kerana kegagalan.Biarlah ia mengalir kerana kegembiraan....

Oklah...kita bersama dalam 2 minggu ini…

IDEA MANUSIA IDEA ALLAH

Aku ada idea yang agak menarik
Ia muncul di fikranku
Ia bercambah-cambah dan memenuhi pemikiranku
Aku akan manfaatkannya.


Idea muncul di mana saja
Tanpa petanda dan tanpa mengira masa
Tak kira tempat mahupun siapa
Ia akan mengubah hidup kita
Siapalah tahu, dengan idea kita mudah menjana kerjaya.


Dengan idea, adanya kerjaya penyanyi
Juga pelakon
Idea juga menemani produser filem ataupun cereka
Semua orang ada idea
Itulah buktinya Allah ada
Allah men'kun fayakun'kan agar kita manfaatkan kurniaNya.
Ada otak ada functionnya
Macam komputer
Ada ia ada softwarenya.
Hebatkan ciptaan Allah
Benda sekecil idea boleh mengubah persepsi hidup manusia...

Pertempuran...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...


Ya, saya kini berhadapan dengan suatau cabaran. Suatu pertempuran yang akan 'menyukat' sebanyak mana ilmu duniawi dan ukhrawi yang aku pelajari di SAM Muhammadiah. Aku sudah diselaputi kegentaran namun aku tabahkan hati agar dapat menghadapinya dengan tenang dan berakhir dengan suatu kejayaan yang dapat menggembirakan hati semua pihak.Aku cuba untuk meningkatkan lagi keupayaan aku dalam beberapa kemahiran yang akan diuji ketika pertempuran itu seperti kemahiran membaca, menghafal, memahami dan menghayati. Baiklah, diharapkan agar semua dapat mendoakan kejayaanku dalam terus kekal di SAM Muhammadiah dan berharap agar kejyaan itu kita berkongsi bersama. Ok, pertempuran akan dimulakan Isnin ini...

Suatu pertempuran berlaku:

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SAM MUHAMMADIAH PEKAN SABAK 2011
16 - 26 Mei 2011
Semua Pelajar SAMMPS
Ganjaran : 2 Minggu Cuti Sekolah
Cabaran : Kertas Soalan
Senjata : Alat tulis, ilmu, fikiran , doa dan sebagainya yang …

ASPM Fikrah

Aku berada di hadapan komputer
Bertemankan Windows Media Player yang tak pernah lelah memutarkan lagu
Bersama papan kekunci meluahkan perasaan
Seiringan dengan tetikus yang menjadi teman sepermainanku
Mataku melihat ke arah jam
Pukul 2:35 pagi
Aku berfikir sejenak
Sudah larut malam menghiasi tabir dunia
Tetapi mata tidak mahu lelap juga
Entah kenapa, ku cari jawapannya tetapi tiada
Aku, Blogger dan Facebook...
Rakan di Facebook dah kurang
Semua mungkin dibuai lautan mimpi yang indah
Aku kini seorangan
Tangan tak pernah lenguh menaip
Melontar cetusan dari minda
Tak tahu sampai bila penghujung ceritera


Malam masih meniti di tirai langit
Aku duduk di atas kerusi
Menanti jemputan mimpi
Yang akan membawaku ke syurgaloka palsu
Yang akan memintas malamku ke siang hari
Yang akan mematikan penglihatanku seketika cuma
Tetapi tidak kesampaian
Lagu menjadi halwa telinga
Berharap dapat pejam mata
Tapi itu semua harapan semata-mata
Masih lagi menumpu pada Facebook
Tapi aku hanya diam seribu
Semua tiada sebarang balasan
Hati mul…

Amirul Syafiq Putera Muslimin kata:

Kita selalulupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang ada pada orang lain.