Aku Telah Jatuh Cinta

12:06 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Apabila anda membaca tajuk utama di atas, confirm anda pernah merasakannya.Saban hari, kita sering didodoikan dengan lagu-lagu cinta dan dipertontonkan di depan mata anda bibit-bibit cinta dari media masaa atau zahir di retina mata.Sampai orang kata cintalah institusi bagi couple.Tahu tak dan terfikirkah anda, cinta itu bukti Allah tu ada?Kalau ada cinta didalam hati, maka Allah wujud.
Cinta ini banyak kategorinya.Cinta kepada Yang Maha Pencipta Cinta, ibubapa, guru, murid, kawan-kawan, umat Islam, agama, negara, bangsa, haiwan, tumbuhan, harta benda dan sebagainya.Tetapi, yang paling 'top rated viewed' adalah cinta antara manusia yang tiada pertalian darah dengan kita.Atau bahasa spesifiknya, couple seperti yang sebutkan tadi. Adakah anda tahu ada satu perhubungan yang boleh diberi naungan? Cuba baca hadith di bawah:

Daripada Abu Muslim al-Khaulani daripada Mu'az bin Jabal r.a., ia berkata: "Aku mendengar Rasulullah s.a.w. menceritakan daripada Tuhannya dengan sabdanya: 'Orang yang bercinta kerana Allah berada di atas mimbar daripada cahaya dalam naungan Arasy pada hari yang tiada naungan kecuali naunganNya.'"

Abu Muslim menyambung: "Kemudian aku keluar hingga bertemu Ubaidah bin al-Samit, lalu aku menyebutkan kepadanya hadith Mu'az bin Jabal, maka ia menyatakan:
'Aku mendengar Rasulullah S.A.W. menceritakan daripada Tuhannya yang berfirman: 'CintaKu berhak untuk orang yang bercinta keranaKu, cintaKu berhak untuk orang yang saling tolong menolong keranaKu dan cintaKu berhak untuk orang yang saling berkunjung keranaKu.' 

Amacam?Best kalau bercinta kerana Allah kerana dia yang menzahirkan perasaan cinta di dalam hati.Kuasa Allah siapalah tahu.Sebab itulah ada cinta pandang pertama, itulah yang dinamakan cinta Allah dan pandangan seterusnya adalah pandangan nafsu.Nak ke kita bercinta bertuhankan nafsu padahal kita bertuhankan Allah?Fikir-fikirkanlah dan improve your love and re-upgrade it untuk menggapai cinta Allah S.W.T.

0 ulasan:

Amirul Syafiq Putera Muslimin Dalam Kehidupannya

11:12 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, dengan sukma kata yang terpapar di retina mata anda, ini sudah menandakan saya sudah selamat sampai ke baiti. Ya, rezeki Allah s.w.t. cukup menggembirakan kerana rezkiNya iaitu cuti 2 minggu untuk aku bersama-sama dengan keluarga dan jiran tetangga dan semuanya bersatu mengekalkan ukhuwah yang sejati.Baiklah, sepanjang dua minggu berada di asrama SAM Muhammadiah, terdapat beberapa misi yang perlu (atau dah dikategorikan sebagai wajib) diselesaikan.

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN telah berjaya aku tempuhi dengan kepala yang hampir memformat seluruh kandungannya.Soalannya yang memerlukan aku berfikir dengan ligat agar tidak menyesal di hari kemudian.Cuma, ada yang aku tempuh dengan tenang dalam beberapa mata pelajaran.Cuma yang aku pinta dari kalian agar berdoa agar keputusan yang bakal aku terima tidaklah sampai mencucuri air mata kerana kegagalan.Biarlah ia mengalir kerana kegembiraan....

Oklah...kita bersama dalam 2 minggu ini.Nanti aku akan ceritalah sedikit tentang Ceritera Riang Syurgaloka Illahi....Ok!

0 ulasan:

IDEA MANUSIA IDEA ALLAH

10:56 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Aku ada idea yang agak menarik
Ia muncul di fikranku
Ia bercambah-cambah dan memenuhi pemikiranku
Aku akan manfaatkannya.


Idea muncul di mana saja
Tanpa petanda dan tanpa mengira masa
Tak kira tempat mahupun siapa
Ia akan mengubah hidup kita
Siapalah tahu, dengan idea kita mudah menjana kerjaya.


Dengan idea, adanya kerjaya penyanyi
Juga pelakon
Idea juga menemani produser filem ataupun cereka
Semua orang ada idea
Itulah buktinya Allah ada
Allah men'kun fayakun'kan agar kita manfaatkan kurniaNya.
Ada otak ada functionnya
Macam komputer
Ada ia ada softwarenya.
Hebatkan ciptaan Allah
Benda sekecil idea boleh mengubah persepsi hidup manusia...

0 ulasan:

Pertempuran...

10:49 PTG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...


Ya, saya kini berhadapan dengan suatau cabaran. Suatu pertempuran yang akan 'menyukat' sebanyak mana ilmu duniawi dan ukhrawi yang aku pelajari di SAM Muhammadiah. Aku sudah diselaputi kegentaran namun aku tabahkan hati agar dapat menghadapinya dengan tenang dan berakhir dengan suatu kejayaan yang dapat menggembirakan hati semua pihak.Aku cuba untuk meningkatkan lagi keupayaan aku dalam beberapa kemahiran yang akan diuji ketika pertempuran itu seperti kemahiran membaca, menghafal, memahami dan menghayati. Baiklah, diharapkan agar semua dapat mendoakan kejayaanku dalam terus kekal di SAM Muhammadiah dan berharap agar kejyaan itu kita berkongsi bersama. Ok, pertempuran akan dimulakan Isnin ini...

Suatu pertempuran berlaku:

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SAM MUHAMMADIAH PEKAN SABAK 2011
16 - 26 Mei 2011
Semua Pelajar SAMMPS
Ganjaran : 2 Minggu Cuti Sekolah
Cabaran : Kertas Soalan
Senjata : Alat tulis, ilmu, fikiran , doa dan sebagainya yang boleh digunapakai


Semoga berjaya...

AMIRUL SYAFIQ PUTERA MUSLIMIN
14 MEI 2011
10:49 malam

0 ulasan:

ASPM Fikrah

3:12 PG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Aku berada di hadapan komputer
Bertemankan Windows Media Player yang tak pernah lelah memutarkan lagu
Bersama papan kekunci meluahkan perasaan
Seiringan dengan tetikus yang menjadi teman sepermainanku
Mataku melihat ke arah jam
Pukul 2:35 pagi
Aku berfikir sejenak
Sudah larut malam menghiasi tabir dunia
Tetapi mata tidak mahu lelap juga
Entah kenapa, ku cari jawapannya tetapi tiada
Aku, Blogger dan Facebook...
Rakan di Facebook dah kurang
Semua mungkin dibuai lautan mimpi yang indah
Aku kini seorangan
Tangan tak pernah lenguh menaip
Melontar cetusan dari minda
Tak tahu sampai bila penghujung ceritera


Malam masih meniti di tirai langit
Aku duduk di atas kerusi
Menanti jemputan mimpi
Yang akan membawaku ke syurgaloka palsu
Yang akan memintas malamku ke siang hari
Yang akan mematikan penglihatanku seketika cuma
Tetapi tidak kesampaian
Lagu menjadi halwa telinga
Berharap dapat pejam mata
Tapi itu semua harapan semata-mata
Masih lagi menumpu pada Facebook
Tapi aku hanya diam seribu
Semua tiada sebarang balasan
Hati mula diragut bosan
Masih lambat Subuh azan
Aduh...rasa terkilan


Apa mahu buat?
YouTube?Internet tak cepat.
Tengok filem di PC?Semua dah tengok
Buat kopi?Kacau ibubapa tidur
Banyak persoalan, banyak jawapan menidakkan penyataan
Fikiranku mula melayang
Imaginasi mula terbayang
Kalau tidak rasa nanti sayang...


Pukul 2 petang ni balik asrama
Dah masuk bulan Mei
Peperiksaan Pertengahan Tahun semakin hampir
Aku masih belum drill mindaku lagi
Masih berpaut pada syurgaloka dunia
Facebook, Twitter & Blogger
Bergayut pada alam maya
Sehingga tidak terpijak di alam nyata
Kau nak berjaya atau tidak, terpulang
Kau nak gagal atau lulus, terpulang
Mari mengorak sinar kecemerlangan


PAP!
Tersedar aku dari lautan angan-angan
Hati dihimpit rasa kekesalan
Membazir waktu tanpa tujuan
Menyesal tidak kesudahan
Tiba-tiba aku mendengar suara kecil:
"Amirul, sedarlah kamu dari lena duniawi!"
Aku terkesima dan terkejut
Siapa empunya suara
Aku menggosok mata
Permandanganku bercelaru
Suasana gelap pekat menjadi terang-benderang
Lalu, terhasillah rupa ibu
Ibu memandangku bercekak pinggang
"Bertuah punya anak.Tidur sampai ke tengah hari buta!"
"Dahlah tak off PC!"
"Kau dah kemas barang untuk balik asrama belum?!"


Aku lari langkah seribu
Aku tuli perkataan ibu
Apa yang ku tahu
Aku berjaya melelapkan diri


MORAL:Apapun kita buat, kita kena straight to the point.Bukan belok mana-mana atau R&R.Jangan memaksa diri dan jangan lari dari masalah.

0 ulasan:

Amirul Syafiq Putera Muslimin kata:

12:58 PG Amirul Syafiq Abdul Mutalib 0 Comments

Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang ada pada orang lain.

0 ulasan: