Ikut Jangan Boikot, Patuhi Jangan Jauhi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh pembuka status,
Apa khabar pembaca dan pengikut yang dihormati,
Semoga semuanya sentiasa sihat dan bagus,
ASPM memohon agar kita bersatu hati...

Dua tiga kucing berlari,
Takkan kucing merangkak pula,
Dari hari hingga ke hari,
Macam biasa, kita hidup kerana Allah...

Dua kali dua empat,
Empat kali bola melantun,
ASPM bukan sakit melarat,
Saja hari ini hendak berpantun...

Tajuk status sungguh unik,
Sebagai santapan minda bersama,
Jangan takut, jangan panik,
Kita baca ikut irama...

Apa maksud ikut jangan boikot,
Maksudnya patuhi jangan jauhi,
Ikutlah mana yang patut ikut,
Jangan melencong ke arah salah-menyalahi...

Cukup sahajalah ASPM berpantun,
Kita convert terus ke ayat,
Sebab ASPM tak reti berpantun,
Tiada idea untuk mengayat...

Baiklah, itulah pantun untuk kita (tidak) gelak bersama.

Saban hari, kita asyik mendengar pelbagai kes vandalisme atau gangsterisme atau -isme yang lain yang boleh ditaruk imbuhan akhirannya. Yalah, semuanya orang remaja yang buat. Takkanlah mak bapa pula. Mak bapa kita kan kerja kat pejabat atau kerja-kerja yang sama waktu, taraf dan tempat dengannya. Kita di sekolah ini macam mana? Kes-kes berleluasa tanpa kira masa mahupun tika berlaku. Contohnya, bising terlebih volume dalam kelas, membuli, buang sampah dan sebagainya. Macam mana kita nak atasi, anda bertanya? Nak atasi macam mana, kalau dah setiap kali perhimpunan cikgu asyik cakap benda sama je. Macam orang kata, welcome into right ear but get out from left ear. Bahasa sopannya, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Bahasa kasarnya (yang tak boleh ditranslate di Google Translate mahupun mana-mana laman sosial / web) adalah pekak nasihat. Pengetua kita, Guru Besar kita, Manager kita, General atau sama taraf dengannya takkanlah tak pernah bagi nasihat? Nasihat dengan 1000 kali, tapi anak buahnya, anak didiknya macam... nauzubillah. 

Macam mana orang kita nak maju sedangkan diri kita pun tak majukan? Tak upgrade atau update? Nasihat bukannya ikut, tapi boikot. Benda baik taknak patuhi malah jauhi.  Cuba kita amalkan orang-orang yang hebat kita kenal. Macam Najwa Latif kata : HARUS PEJAM MATA DAN CUBA APA SAJA... Maksudnya, bukan pejam mata terus lalu buat. Memang melanggar apa saja lah macam orang buta. Cuba kita pejam mata dan buat sedikit muhasabah diri memunasabahkan hati. Jangan kita fikir benda lain contohnya 'bila aku nak kahwin' atau 'bilalah aku nak bergaji besar' ke apa. Tapi fikir 'aku baik ke sekarang ni?' 'aku disenangi tak?' 'dah cukup ke amal ibadat aku untuk menghadap Penciptaku nanti'. 

Kita sebenarnya boleh buat tapi malas nak buat,
Kita sebenarnya tahu buat tapi kita ragu-ragu nak buat.
Macam mana tu?

Renungkanlah. Ikut jangan boikot, patuhi jangan jauhi.
Kalau kita tak majukan diri kita, samapi bila-bila masa depan kita tidak disuluh dengan 'torchlight' saat 'blackout' nanti...

Ulasan

Catatan Popular