2 Minggu Lagi...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semu yang masih lagi happening dengan suasana cuti sekolah yang gilang-gemilangnya dengan pelbagai rancangan tv yang menarik yang menarik perhatian penonton apatah lagi di kala malam bulan muncul sehinggakan ada yang tidur sehingga pukul 3.26 pagi kerana menonton filem asia (mungkin) atau filem P.Ramlee (mungkin) atau sebagainya.
Yang paling penting, mesti anda semua atau tak semestinya anda semua sudah membeli keperluan barangan sekolah yang akan menjengah 2 minggu lagi,kan?


"Relax la dulu. Lambat lagi..."


Lambat,ya? Cuba bangun tengok kalendar berapa haribulan lagi nak sekolah. Kalau tak nampak juga, hantuk-hantuklah kepala tu kat dinding ataupun cara senang pandang buku teks pinjaman yang anda dapat dari pihak sekolah. 
Yang belum beli tu, manfaatkanlah duti RM100 yang kerajaan bagi kat korang. Jangan gunakan untuk percutian pula. Amboi, lain tujuan pula dia!


Sedar-sedarkanlah diri bahawa 2 minggu lagi kita akan berpakaian seragam sekolah macam sebelum cuti sekolah yang lalu. Apa, ingat sekolah tu tak best ke? Kalau tak best, kenapa ada rakan yang anda add di sekolah.com? Dan dari situlah anda add rakan di sekolah anda di Facebook. Kalau tak suka pergi sekolah, kenapa ada nama guru di senarai rakan anda di Facebook? Berlambak-lambak halaman sekolah yang anda buat, kiranya komuniti antara pelajar-guru di alam maya. Wah, macam tu boleh lagi kata tak best!


Lagi satu, time belajar kat sekolah, lepas guru habis belajar je mesti buat kelompok ramai-ramai dalam satu team yang kita dah bentuk sejak kita enter school lagi. Biasalah,kan terutamanya perempuan yang suka buat adegan 'bini-biniku gangster' kat sekolah. Contohnya, yang geng tu dapat gelaran 'Gediksss...', dan sebagainya yang boleh ditafsirkan dengan cara komunikasi dan penglihatan serta pembawaan dari semasa ke semasa.
Yalah, kita ni jenis suka pilih kawan. Yalah, dah mak bapa kita pesan, 'pilih kawan yang elok bukan yang buruk'. Kalau pilih kawan tak elok, takut kita pulak yang tak eloknya.


Apalagi yang menarik pasal sekolah?
1. Andaikatalah mak bapa anda melarang dari bertemu kawan di luar rumah, ini masanya mengaplikasikan kata Nora Danish, 'kita enjoy!' di sekolah.
2.Kita boleh buat macam-macam asalkan tidak melanggar peraturan.
CONTOHNYA : Berbual-bual kosong mahupun berisi, atau aku rasa korang tahu. Yalah, dah bertahun-tahun duduk sekolah takkan tak faham kot?


Nampak? Siapa kata sekolah tak best? Lagi best dari MyVi Lagi Best. Lagi bset dari Mid Valley atau sebagainya yang korang cuba agung-agungkan. Lagipun, belajar dapat ilmu dengan ilmu kita bawa diri kita yang akan menentukan masa depan kita. Jika tidak menjadi orang yang berilmu, baik berhenti sekolah dari membazirkan ribuan ringgit yang mak bapa korbankan untuk kita dari titik peluh mereka. Ingatlah! Bak kata penceramah Prof. Izzi Hj Ali, renung-renungkan dan selamat beramal. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

[LIRIK] Isra' Mikraj - Nasyid SAMMPS 2014

Majlis Konvokesyen Sekolah Rendah Islam & Tadika Islam Darul Thulab Kali ke-19 #Konvo19SRIDT

Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Graduasi SAMMPS 2014