Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Harap Maklum!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh semua. Terima kasih kerana masih lagi setia bersama saya di Kelab ASPM Siber. Maklumlah, bukan senang nak dapat pengikut lebih dari sepuluh. Jadi, terima kasih bebanyaklah kepada mereka yang sudi dengan ikhlas di hati untuk menjadi pengikut atau bahasa senangnya followers macam kat Twitter tu.
Beribu kemaafan kerana Anugerah Status Paling Menyerlah tidak dapat diteruskan atas sebab-sebab tertentu. Tertangguh buat masa ini dan mungkin akan disambung pada tahun 2012 yang mengambil masa TIGA hari lagi dan kita pun dah tak lama lagi nak meneruskan sesi persekolahan...


BERSAMBUNG
26 DISEMBER 2011


+ Anugerah Status Paling Menyerlah +


Nantikan anugerah paling (entah) bersejarah (ke tidak, terpulang) yang akan berlangsung di internet anda menerusi ruang chat di halaman Anugerah Status Paling Menyerlah. 
Senarai calon akan dimaklumkan pada 26 Disember 2011...
PASTIKAN ANDA SERTAI CHAT TERSEBUT! Not just look-and-read!

2 Minggu Lagi...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semu yang masih lagi happening dengan suasana cuti sekolah yang gilang-gemilangnya dengan pelbagai rancangan tv yang menarik yang menarik perhatian penonton apatah lagi di kala malam bulan muncul sehinggakan ada yang tidur sehingga pukul 3.26 pagi kerana menonton filem asia (mungkin) atau filem P.Ramlee (mungkin) atau sebagainya.
Yang paling penting, mesti anda semua atau tak semestinya anda semua sudah membeli keperluan barangan sekolah yang akan menjengah 2 minggu lagi,kan?


"Relax la dulu. Lambat lagi..."


Lambat,ya? Cuba bangun tengok kalendar berapa haribulan lagi nak sekolah. Kalau tak nampak juga, hantuk-hantuklah kepala tu kat dinding ataupun cara senang pandang buku teks pinjaman yang anda dapat dari pihak sekolah. 
Yang belum beli tu, manfaatkanlah duti RM100 yang kerajaan bagi kat korang. Jangan gunakan untuk percutian pula. Amboi, lain tujuan pula dia!


Sedar-sedarkanlah diri bahawa 2 minggu lagi kita akan berpakaian sera…

Hati-Hati Dengan IT!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semua yang melayari bahtera Kelab ASPM Siber yang sarat dengan informasi atau status berinput dan berguna untuk kita kongsi bersama. Berharap agar hari ini dapat menjadi hari yang bermakna kepada semua kerana pada hari inilah hari kita untuk kita nikmati dengan sewarasnya (apa aku cakap ni? Biasalah, SLAM... Status lewat malam!)


Baiklah, hari ini aku macam biasalah kalau dah nampak status meacam ini, takkan pulak sepupu aku buat (lainlah kalau aku kongsi e-mel dan password bersama, itu lain cerita.)
Hari ini, aku nak kongsi satu status yang aku rasa benda ini ada kaitan dengan korang atau mungkin anda akan menjadi mangsa seterusnya.


Facebook, Twitter, Blogger dan beribu laman sosial yang kita ada atau miliki sekarang ini boleh mem'bunuh' kita sama ada sedar atau tidak. Aku bagi situasi sebegini, cubalah anda bayangkan:


Ada makhluk Allah membuka profil anda dan membuka ruangan gambar anda. Dari situ, dia akan melihat gambar yang and…

Hukum Tepuk Tangan

KEBIASAANNYA bertepuk tangan disaksikan ketika menghadiri majlis keramaian dan persembahan. Sudah menjadi kebiasaan majlis berbentuk Islam sunyi daripada tepukan gemuruh penontonnya. Bahkan suasana sedemikian menampakkan kesuraman sesuatu program. Apabila diteliti permasalahan ini, timbul beberapa perbahasan dalam kalangan sesetengah orang agama bahawa bertepuk tangan itu diharamkan. Ada pula mengeluarkan pendapat pelik ia boleh menyebabkan syaitan melahirkan anaknya.
Malah ada yang mencadangkan jika ingin menepuk tangan maka tepuklah dengan belakang tapak tangan sebagai isyarat gantian. Persoalannya adakah ini sesuatu ditetapkan agama. 

Walaupun ada dibahaskan dalam bab solat oleh ulama asy-Syafi’iyyah seperti Imam Ramli dan al-Bajuri, namun ia tidak membabitkan hukum menepuk tangan di luar solat. Maka, ada pendapat mengharamkannya berasaskan penghujahan dalil tertentu. 

Firman Allah SWT bermaksud: “Tiadalah solat atau ibadah mereka di Masjidil Haram selain muka’ (siulan) dan tashdiyyah …

Sekolah

Biasalah kan, kalau dah waktu persekolahan. Anak-anak kita susah nak bangun ke sekolah. Macam Abu ni, memang berat badan nak bangun pergi sekolah. Begini ceritanya...Jam sudah pun menunjukkan pukul tujuh pagi. Abu masih lagi berdengkur. Emaknya pun segera mengejutkannya untuk ke sekolah.

Emak: Abu, Abu, bangun nak, pergi sekolah, nanti kamu terlambat.

Abu: Alah mak… Abu tidak mahu pergi ke sekolah!

Emak: Apa? Tidak mahu pergi sekolah?! Baik… Abu berikan emak dua sebab mengapa Abu tidak mahu ke sekolah.

Abu: Semua murid-murid tak suka Abu. Guru-guru di sekolah pun tak suka pada Abu!

Emak: Itu bukan alasan bagi ABu untuk tidak ke sekolah. Cepat, bangun sekarang!

Abu: Baiklah, sekarang emak pula berikan Abu dua sebab mengapa Abu mesti pergi ke sekolah.

Ibu: Abu dengar baik-baik, pertama, Abu sudah berusia lima puluh tahun, kedua Abukan PENGETUA SEKOLAH.. !!!
Renungkan dan fikirlah sendiri...

Banyak Persoalan Yang Berada Di Minda...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semua pengikut semua dalam satu laman blog yang tidak terkemuka dan terkemut-kemut isi kandungnya yang digelar sebagai Kelab ASPM Siber, satu blog komuniti bersama-sama mengejar dengan kaki kita satu ukhuwah yang akan termetri sampai bila-bila. Barulah aku noktah di sini. Ha tiga kali...

Baiklah, pada hari ini, aku bukan hendak melalut melayan secebis perasaan yang melukut di tepian gantang mahupun di tepi pantai yang indah yang mana aku duduk seorang diri pasal hari ini orang bekerja memegang kerjaya tersendiri. Tetapi, macam biasalah, takkan orang login kat blog dia semata-mata nak main masak-masak dengan adik atau nak pergi Johor Bahru berdasarkan Google Maps kot... Semestinya blogger-blogger yang ada di atas muka bumi ini ingin mengemaskini atau bahasa yang paling senang orang faham adalah update blognya gar blognya tidak berlonggok dengan status yang dikirimnya dahulu.

Status kita pada hari ini adalah petikan daripada sebuah korus l…

Ikut Jangan Boikot, Patuhi Jangan Jauhi

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh pembuka status,
Apa khabar pembaca dan pengikut yang dihormati,
Semoga semuanya sentiasa sihat dan bagus,
ASPM memohon agar kita bersatu hati...

Dua tiga kucing berlari,
Takkan kucing merangkak pula,
Dari hari hingga ke hari,
Macam biasa, kita hidup kerana Allah...

Dua kali dua empat,
Empat kali bola melantun,
ASPM bukan sakit melarat,
Saja hari ini hendak berpantun...

Tajuk status sungguh unik,
Sebagai santapan minda bersama,
Jangan takut, jangan panik,
Kita baca ikut irama...

Apa maksud ikut jangan boikot,
Maksudnya patuhi jangan jauhi,
Ikutlah mana yang patut ikut,
Jangan melencong ke arah salah-menyalahi...

Cukup sahajalah ASPM berpantun,
Kita convert terus ke ayat,
Sebab ASPM tak reti berpantun,
Tiada idea untuk mengayat...

Baiklah, itulah pantun untuk kita (tidak) gelak bersama.

Saban hari, kita asyik mendengar pelbagai kes vandalisme atau gangsterisme atau -isme yang lain yang boleh ditaruk imbuhan akhirannya. Yalah, semuanya orang remaja yang buat. Takkanlah …

Anugerah Status Paling Menyerlah

Dua calon setakat ini disenaraikan

Kata-Kata Aku & Si Budak Yang Pelik dicalonkan

INTERNET, 9 DISEMBER 2011 - Baru-baru ini, Kelab ASPM Siber telah menubuhkan satu anugerah untuk blog-blog (yang menjadi bahan bacaannya) di bawah bacaannya (atau yang pernah dibaca). Anugerah Status Paling Menyerlah di mana status pada sesuatu blog itu jika bagi ASPM itu menepati kriteria yang ditetapkan. Kriterianya adalah seperti berikut:

1. Tidak bosan
2. Memukau
3. Tidak melalut
4. Berinformasi
5. Tak kisah berapa patah perkataan

Maka, pencarian blog sudah bermula di mana blog yang dipilih oleh ASPM adalah blog Kata-Kata Aku dan Si Budak Yang Pelik. Berikut adalah status yang menepati kriteria di atas serta komentar ASPM:

STATUS PALING MENYERLAH KATA-KATA AKU:

1. Tension? Stress? Tertekan?

KOMEN : Status ini menekankan tentang perasaan dan cara mengatasinya dengan melihat sesuatu. Boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Tapi, tak adalah sampai aku nak letak 'Status Must Read' (Status Wajib Ba…

Isyarat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semua yang sudah bangun dari kepekatan malam dan sudah bersedia untuk menghadapi hari Jumaat yang bersinar dek bawah sinaran mentari yang terik sekali. Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadrat Allah kerana dengan limpah dan kurniaNya serta kekuasaanNya kita masih lagi boleh rasa diri kita pada waktu pagi, saat kita sedang membuka mata selepas tidur (entah berapa jam, mungkin anda tidur lewat. Maklumlah, cuti sekolah...) kita masih lagi bernyawa selapas mati sementara.

Baiklah, apa khabar semua? Sihat? Alhamdulillah. Baiklah, pada hari ini, sebelum saya pergi menjejakkan kaki untuk menunaikan kewajipan iaitu solat Jumaat, saya ingin meninggalkan sebuah status yang mungkin kita tak berapa perasan atau mungkin kita perasan tapi buat-buat tak perasan atau mungkin kita perasan tapi perasan tak berperasaan.

Isyarat. Isyarat yang aku nak tunjuk sekarang ini adalah isyarat jalan raya yang selalu kita pandang tapi kita tak faham makna yang tersira…

PERINGATAN!

Kepada semua pengguna Facebook yang menghantar permohonan aplikasi (seperti Farmville etc.), ASPM tidak akan melayan kerana ASPM tidak berminat sama sekali dengan aplikasi yang diuar-uarkan oleh Facebook. Jadi, segala permohonan anda amatlah sia-sia. Harap maaf. Harap maklum!

Rezeki

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh kepada semua. Macam mana percutian anda? Adakah dilanda ombak rindu atau banjir yang membadai? Janganlah sedih. Itulah merupakan 'peperiksaan' lazim yang sering atau selalu atau wajib ditempuhi oleh semua manusia di atas bumi ini.
Alhamdulillah, pada bulan Disember 2011 ini merupakan minggu rezeki bagiku kerana percutian (yang tidak diberitahu oleh ibubapa) ku ini orang putih kata, non-stop. Orang Melayu kata, tanpa henti. Yalah, pada 29 & 30 November 2011, aku bercuti di Shah Alam. Kemudian, pada 4 & 5 Disember 2011, aku bercuti pula di Melaka. 
Ya. Itulah yang dinamakan rezeki. Rezeki ini kadangkala datang tanpa kita minta dan tanpa kita ketahui bila datangnya. Aku rasa semua pernah dapat rezeki. Contoh rezeki yang selalu kita dapat adalah nyawa. Yalah, orang selalu kaitkan nyawa dengan bersyukur kerana kita masih lagi hidup. Oksigen, atmosfera dan semua ciptaan Allah S.W.T. adalah rezeki. Ciptaan manusia pun rezeki bagi kita.…

Kelab ASPM Siber 'Memburu' Status Terbaik

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...
Apa khabar pengikut (setia ataupun tidak, wallahua'lam) Kelab ASPM Siber? Macam mana dengan percutian anda yang (mungkin) cukup indah dan bermakna? Harap indah-indah belaka. Maklumlah, kita hanya mempunyai sebulan sahaja untuk ber'cerekarama' di bulan penuh cuti ini.
Ya, hari ini aku nak pergi memburu di hutan Internet untuk mencari status siapakah yang layak menggondol Anugerah Status Paling Menyerlah (ASPM). Selama ini, aku asyik membaca blog orang macam blog Kata-Kata Aku tulisan Nurhanis Mat Shom. Adakah blognya mempunyai status yang terbaik? Entahlah. Takkanlah seorang sahaja calon untuk ASPM ini? Jadi, jika anda rasa blog anda paling layak menerima ASPM ini, tinggalkanlah link anda di komen status ini. Ingat! Hanya yang aku kenali sahaja yang layak menerima. Jika anda dari SAM Muhammadiah Pekan Sabak, Rakan Facebook aku, Twitter atau pengikut Blogger aku (yang memang confirm wajib aku kenal), memang andalah yang aku cari.
Ja…

MALAYSIAN BOYS - Ada 'Something' Terhadapnya...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Ya, jom kita layan sebuah video yang menyentuh isu perpaduan, Malaysian Boys.



Dah tengok videonya? Mungkin anda pernah dengar yang dalam video ini terdapat entiti ganjil yang terselit yang nak 'berlakon' juga dalam video ini. Cuba tengok video ini untuk tahu di mana babak hantu itu 'berlakon'.



Terserah kepada anda untuk mempercayainya dan menilainya.

Hijrah 2.0

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Apa khabar kepada semua pengikut Kelab ASPM Siber? Walaupun sekadar 5 orang tetapi ikutan anda terhadap Kelab ASPM Siber merupakan satu penghargaan buat anda kerana sanggup (atau tidak) untuk menerima teguran atau status yang agak (mungkin) menyakitkn hati dan perasaan. Jika ada saya memohon kemaafan jika ada ayat penyinggung yang digunakan.
Baru-baru ini, kita (tidak) dikejutkan dengan satu fenomena iaitu Ma'al Hijrah. Ya, Ma'al Hijrah 1433H. Ini bermakna 1432H yang selama ini kita lalui dengan penuh keteguhan dan kemantapan iman dengan sedaya upaya untuk mengekalkannya telah lama kita tinggalkan. Jadi, kita harus mulakan hidup yang baru pada tahun yang baru. Kita kena berhijrah. Bukan harus tetapi patut. Wajib tak wajib, itu terserah kepada anda untuk meletkkan hukum. Tapi, saya syorkan wajib agar kita dapat menempuh hidup dengan penuh cabaran. Macam saya, saya menghadapi Penilaian Menengah Rendah 1433H dan PMR (Penilaian Mantapkan R…

Harimau Mengaum Di Stadium Gelora Bung Karno Semalam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, bersyukur kita kehadratillah kerana dengan limpah dan kurniaNya dapat kita bersama-sama melayari dunia ke-2 yang sering dilawati dan dikunjungi oleh manusia sejagat iaitu Internet. Tak kiralah anda singgah di negara Facebook, Twitter, Blogger dan MySpace atau Pocodot sekalipun, anda masih hidup di dunia yang fana' ini. Agaknya ada ke Internet di akhirat kelak? Jadi, jangan salahgunakan Internet. Buat Internet sebagai bekalan bukan 'bakar line'.'Bakar line' untuk kita jejak syurga Allah yang abadi.


Baiklah, kalau siapa yang menonton Astro Arena semalam, ya, nampaknya Malaysia telah menang penalti dalam perlawanan semalam. Saya ucapkan tahniah kepada Asrarudin kerana berjaya menjaringkan gol pertama dan Khairul Fahmi sebagai 'penyelamat' negara kerana menangkis segala serangan dari pasukan Indonesia serta Badrul Bahtiar yang berjaya menjaringkan gol pada penalti terakhir.
Yang melucukan apabila pada masa…

Syair Malam

Malam...
Suramnya malam...
Apatah lagi di jam 11:43 malam...
Sambil menonton telefilem Payung Emas di waktu malam...
Entahlah...
Ada something pada waktu malam...

Baru 6 baris.Jom top-upkan lagi.

Di depan komputer
Menaip yang entah apa-apa
Terkedip mata menahan seksa
Ngantuknya
Tapi rasa malas je nak tutup mata
Kenapa ya?
Kenapa ya,adik?

"Eh,tanya adik pulak dia.Tanyalah diri sendiri." jawab adikku. Yalah.

ASPM
Agaknya
Saya
Perlu
Mengalah
Mengalah?
Ya, mengalahlah.
Jangan nak pecah rekod tak tidur sehari.
Tidur tu penting
Awak
Silap...
Pentingkan
Myself
Yalah...
Apalagi
Sleep
Please
Mengantuk Dah Tu...

Oklah,ASPM nak log out.

Just Google - ASPM

Imej
Cari ASPM di Google.

1) Buka Google (takkan URL pun tak tahu?)

2)Takkan nak taip 'macam mana ya nak cari ASPM'?Taiplah Amirul Syafiq Putera Muslimin. (Rajin-rajinlah sedikit menaipnya tu).



3) Kemudian carilah dengan istiqamahnya (hati-hati mencari, jangan salah masuk 'rumah' orang pulak!) 

Jangan Cuti Segalanya

Amirul : Apa?Berlakon lagi?
Ikhwan : Sekali lagi...

Di alam maya bernama Mukabuku atau bahawa popularnya Facebook, kelihatan dua orang pemuda yang merupakan artis naungan Kelab ASPM Siber yang cukup sihat walafiat. Mereka baru melepasi hari pertama cuti sekolah dan pastinya mereka ingin kongsikan pengalaman cuti mereka. Ikuti chat mereka yang sempat di'hack' oleh seseorang.

Amirul : Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku, kau cari nama aku kemudian add aku, oh...oh... aku acceptlah kamu. Sedapnya.
Ikhwan : Amboi, happy nampak?
Amirul : Biasa. Cuti.
Ikhwan : Cuti... patutlah.
Amirul : Kau cuti buat apa?
Ikhwan : Duduk rumah je. Mak bapak aku tak sempat utnuk mengapplykan cuti mereka untuk aku yang bujang ini.
Amirul : Kesiannya. Jangan 'cuti' solat dan tanggungjawab kita yang Maha Esa.
Ikhwan : Nyesal aku chat dengan dia.

Ikhwan is offline.

Amirul : Pantang aku ber'Imam Muda'.Haiyya Ala al-Falah!

..........

D.U.G.A.A.N.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Ya, tajuk status kita pada kali ini adalah Dugaan.Dugaan, semua pernah rasa. Dugaan datang tanpa diduga. Ujian bagi kita untuk menguji kekuatan zahir dan dalaman kita sama ada kita mampu menempuh atau tidak. Dugaan ini datang tak kira bentuk mahupun gaya. Ada yang tiba-tiba atau dari silap kita sendiri. Atau dugaan itu memang kita pinta. Saya pernah mengalami dugaan sendiri. Anda pun sama. Orang di rumah anda pun sama. Di dunia pun sama malah nabi pun ada dugaan.


Dugaan ini merupakan nikmat Allah S.W.T. Mengapa? Sebab jika mampu untuk menempuh dugaan ini dengan baik, maka Allah akan memberi kita 'hadiah' daripada dugaan itu. Contohnya, kita nak menjawab kertas peperiksaan. Jika kita membuat persediaan dengan secukupnya, kita akan dapat skor A dengan baik.Jadi, 'lenung-lenungkan' (renung-renungkan) dan selamat 'belamah' (beramah).


Nantikan status seterusnya oleh ASPM sempena cuti sekolah ini.Assalamualaikum!

Kak Najwa Latif Kita Ada Lagu Baru!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Ya, bertemu kita sekali lagi dalam Kelab ASPM Siber. Ya, hari ini saya baru dengar lagu Carta Hati di radio. Alhamdulillah, ada peningkatan juga kakak pujaan remaja yang baru bersekolah dah bergelar penyanyi.Bukan macam kita, masih lagi bersama dengan ilmu dan tidak menyerlah di dunia seni ini. Baiklah, jom kita ikuti video klip rasmi Carta Hati nyanyian Imratun Najwa Latif.

Ada Sesuatu Tentang 'Marah si Burung'

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Alhamdulillah, di hari pertama musim cuti sekolah yang semestinya dirai dengan gempaknya oleh mereka di kalangan warga bergelar pelajar. Baiklah, status kali ini agak menggila di laman Kelab ASPM Siber iaitu Ada Sesuatu Tentang 'Marah si Burung' atau orang putih kata Angry Birds. Ala, game yang digemari oleh mereka yang ada gajet ini.

ANGRY BIRDS: THE MOVIE
Angry Birds: The Movie?Benarkah? Ikuti 'trailer' ini.





Benarkah? Sebenarnya ini hanyalah gurauan semata. Filem Angry Birds: The Movie ada tapi bukan trailer ini. Nantikan Angry Birds: The Movie.
ANGRY BIRDS UCAP ALHAMDULILLAH?

Benarkah? Kalau anda ingin menialinya, sila lihat video ini dan fikirkan kebenarannya.





Ada yang kata: Mungkin Angry Birds tu Islam.Memang hina Islam.Dia cakap lainlah, bukan alhamdulillah.Entahlah.
Jadi, macam mana? Angry Birds - memang ada sesuatu tentangnya.Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Ustaz Blogger!

Imej
PANDANGAN ASPM TERHADAP BLOGGER!

B - Blogger boleh jadi ustaz!L - Lapang dadanya untuk menerima dan memberi ilmuO - Orang selalu cari 'dia' kat Internet!G - Grow in any numerous title!G - Gerakkan iman anda dengan pelbagai variasi dan bertepatan dengan akidahE - Engkau yang menentukan nak pilih atau tidak!R - Rasa-rasanya layak ke blogger jadi ustaz?

Aidiladha Suatu Pengorbanan...

Di bawah pepohon yang rendang (bukan rendang dagind di Aidiladha), kelihatan dua orang pemuda yang menjadi aktor di bawah naungan ASPM Production iaitu Amirul dan Ikhwan (anda boleh rujuk artikel Nak Ajak Berfikir).


Amirul : Ikhwan, Imam Muda kita. Macam mana hari ini Aidiladha?
Ikhwan : Siapa Imam Muda sekarang ni?Aku ke kau?
Amirul : Sorry,bang. Saya lupa diri.
Ikhwan: Tahu pun. Aidiladha,ya?Ok.Macam biasa.Aku baru join bapa aku buat penyembelihan.
Amirul : Bestnya.Aku just memerhati 134 darjah je.
Ikhwan : Tapi,kan. Garang lembu tu. Hampir-hampir dia nak buat iklan Mountain Dew yang dew...dew...dew...dew...dew...dew...
Amirul : Ya ke?Binatang pun ada perasaan juga,beb. Macam kita. Kalau ada orang nak bunuh kita, memang serabut tenuklah kita.
Ikhwan : Inikah ayat Imam Muda?Astagfirullahal Azim....
Amirul : Astagfirullahal Azim.Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku.
Ikhwan : Insaf pun.Amirul, sebagi Imam Muda HASSAN...
Amirul : Hassan?
Ikhwan : Ya.Hanya Angan Secara Simple And Naughty.
Amirul : Yalah..…

Pengorbanan Anda - Aidiladha

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadratillah kerana dengan limpah dan kurnia serta inayahNya dapat kita bersama-sama menyempurnakan hari kita dengan amal soleh dan ibadat yang dikerjakan dengan penuh tawadhuk dan istiqamah dan cuba untuk mencapai matlamat sebagai hamba yang diredhai atau bahasa al-Qurannya, la'allakum tattaqun.
Alhamdulillah, pada hari ini kita dapat menyambut satu hari yang perlu dihayati dan difahami mesejnya yang terkandung dengan pengajaran dan intipatinya yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan.Hari Raya Aidiladha.

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha) atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah…

Jangan Pendamkan Kemahiran Anda!

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Alhamdulillah, segala puji ke hadrat Allah kerana dengan limpah dan kurniaNya dapat kita bersama-sama mengecapi nikmat yang Allah telah berikan kepada kita.Cuba tengok orang zaman sekarang. Kita samakan dengan firman Allah dalam surah as-Sajadah, ayat 9 yang bermaksud:Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalamnya roh -Nya dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati;  kamu sedikit sekali bersyukur. Jadi, jadilah kamu seorang yang bersyukur. Jangan sampai Allah dah 'delete' nikmatNya, kita merayu agar ada 'backup' untuknya. Sorry, any words can't be accepted except taubat nasuha anda doa. So, jom kita 'rebuild' balik iman kita agar segala yang kita kecapi ditatahkan dengan kesyukuran.
Aku nak tanya anda semua, sidang pembaca. Adakah anda bangga jika anda mengecapi sesuatu kejayaan yang dibuahkan melalui titik usaha anda sendiri? Confirm sembilan puluh sembilan poin sembilan puluh sembilan pe…

Hari Ini Aku Berumur 14 Tahun

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana dengan limpah dan kurniaNya dapat anda dan aku 'menziarahi' blog yang sudah lama terkubur di liang internet ini.
Alhamdulillah, dengn berakhirnya lagu Allah Selamatkan Kamu (setelah anda membaca tajuk status di atas), akhirnya aku sudah berusia 14 tahun.Ya Allah, terima kasih kerana aku masih hidup keranaMu. Maklumlah, kita ni pun tak tahu bila maut mendatangi. Jadi, berterima kasih dan bersyukur dengan tarikh lahir kit bukan dengan meraikan kita hidup atau tidak. Kalau macam tu, lebih baik sambut setiap hari. Yalah, bukankah tidur itu 'mati' sementara? Tak percaya, cuba fahami maksud doa bangun dari tidur. "Segala puji hanyalah untukMu ya Allah yang telh menghidupkan kami setelah mematikan kami dan kepada Engkau tempat kembali." Nampak? Amalkan di samping kita mengingati mati.
Baiklah, teruskan melayari blog Kelab ASPM Siber yang akan lebih menyerlah bermula cut…