Marine Park Empire (2005) PRE-ACTIVATED-ASPM


A TIDAL WAVE OF FUN!

Get ready to jump in the water as you run the most exciting and wild marine park ever in the latest and greatest sea-life simulation, all in 3D!

Control every aspect of your marine park, from caring, feeding and cleaning your animals to hiring and firing employees. Grant your visitors the thrill of a lifetime as you provide fun-filled attractions, rides and shows for them to whet their appetite while they explore your sea-life wonderland.

Featuring a free-form game where you set the rules, and a challenging non-linear scenario mode where you can test your skills at becoming next great saltwater specialist, the fun and varied gameplay in Marine Park Empire will not leave gamers out to dry.

Not one to leave land lovers high and dry, Marine Park Empire includes all the animals, decorations and buildings from Zoo Empire to give you one giant wildlife experience. Don't just build a zoo or marine park – go all out and build the wildlife paradise that Noah (and your visitors) could only dream about!

Maintain your checkbook balances afloat, keep your denizens of the deep delighted and the visitors flowing in your park. Then dive in for wave after wave of aquatic fun!

SCREENSHOTS







DOWNLOAD:
Direct Link  |  Google Drive  |  Kumpulbagi  |  MediaFire  |  Torrent

Anugerah Juara Lagu 31 (2017) WEB-DL 720p x264 AC3-ASPM


Sebanyak 12 buah lagu telah diumumkan layak ke Anugerah Juara Lagu 31 setelah berentap di pentas Separuh Akhir Muzik Muzik 31. Kesemua lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 31 dinilai oleh barisan juri professional iaitu Johan Nawawi, Habsah Hassan, Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim, Yassin Sulaiman, AG Coco dan Azlan Typewriter dan Datuk Ramli MS selaku ketua juri. Kebanyakan lagu yang layak pada AJL 31 kali ini adalah lagu popular dan bakal memperlihatkan kemunculan bekas pemenang Vokal Terbaik AJL terdahulu iaitu Dayang Nurfaizah, Hafiz Suip, Black dan Misha Omar. Antara wajah baru yang bersaing di pentas AJL seperti Aiman Tino, Sufian Suhaimi, Elizabeth Tan, Syamsul Yusof dan kumpulan Projector Band.

Malam kemuncak AJL 31 bertemakan Cerita Dalam Lagu bakal berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 22 Januari 2017, bermula pukul 9 malam dan akan disiarkan di TV3 serta portal tonton.com.my. AJL 31 bakal menyaksikan gabungan empat pengacara iaitu Farah Fauzana, Fizi Hot FM, Awal Ashaari dan Sarimah Ibrahim.

TRAILER



SCREENS










SCREENSHOTS


WATCH ONLINE



EXTRAS AJL31 : Extras
DOWNLOAD : Google Drive

#CatatanFB: Untung Mumtaz Timbul Tenggelam


Aku pernah didatangi oleh seorang junior. Mukanya nampak biasa-biasa, mungkin redha dengan keputusan SPM yang diterimanya baru sahaja selepas itu.

"Amacam result SPM? Okay?" Aku menyoalnya.

"Alhamdulillah la, bang. Cukup cukup makan sahaja." katanya. Biasalah, lelaki. Bagi lelaki ini, kalau dapat semua A tu umpama bonus. Kalau dapat yang cukup puas hati, umpama gaji. Kalau 'tergelecek' sikit daripada ekspetasinya, umpama untung sabut timbul tenggelam gamaknya.

Perempuan mungkin lain. Bagi mereka, apapun result hatta PT3 sampailah ke alam universiti, mereka sentiasa perform untuk berjaya luarbiasa. Maka, no wonder la populasi alam persekolahan lebih ramai gadis anak dara daripada anak teruna. Hashtag puji perempuan berdasarkan kenyataan. Dan semua kena terima. Huhuhu.

"Oh. Baguslah. Jadi, tetap istiqamah nak ambil STAM atau macam mana?" soalku kepadanya. Sebab kebanyakan sebaik sahaja result SPM keluar, ramai dah stop nak mengaji di alam 'biasa-biasa' dan tak sabar nak menggempur alam luarbiasa iaitu menara gading mammoth tu ha. (Apa barang gajah)

"Ermmm abang rasa macam mana?" dia tanya pandangan.

"Kalau kau tanya aku, aku rasa elok kau sambung je apa yang kau tengah usahakan. Aku bagi kau satu perumpamaan la.

Kau bina rumah banglo tahun ini, tetiba dalam 40-50% camtu persiapan rumah kau, kau beralih ke tanah lain yang baru kau dapat, untuk kau nak bina rumah banglo yang baru pula. Yang lama tu kau biar tergendala, biar jadi projek tanah putih sahaja. Dan kau beria-ria bina rumah banglo baru di tanah yang baru, yang baru kau dapat.

Sama la macam belajar ni. Tak kiralah kau ambil STAM STPM Matrik sebagainya, ya, memang kita nakkan pilihan yang terbaik, tapinya takkan kau nak 'gajah putih'kan, kau nak membengkalaikan ilmu yang baru nak dibina tersergam indah. Kan?

Ini bagi pandangan aku la. Sebab, dengan ilmu yang Allah cahayakannya, kita masih lagi bingai dalam menjaga adab dengannya." Celoteh panjang tak panjang la. Maklumlah, bekas pembahas dan moderator. Hashtag kerak nasi melekat di periuk, susah nak buang licin. Pasti ada kesannya.


"Baik, bang. Terimas." katanya sambil buat logo 'love Running Man' tu. Mungkin 'like' kot dengan kenyataan aku tadi.

Maka gigihlah junior tu menghabiskan pelajaran STAMnya sampailah ke penghujung tahun. Tup tup, sebaik sahaja result STAMnya keluar hari ini, dia dapat keputusan yang cukup baginya dia dah habis perform semaksima mungkin; Mumtaz. Kalau Sofi tu, bonus. (Masih mentaliti lelaki hahaha)


Kadang peperiksaan sebegini boleh menjadi kayu ukur buat kita. Ada orang dia tanya diri dia sendiri, "Aku ni elok ke ambil jurusan agama untuk masa depan aku nanti? Boleh ke aku jadi agamawan?" Ditambah lagi dengan minatnya yang mendalam, dengan matlamat yang sungguh diidam, membantunya mengurus masa depan yang cemerlang.

Jadinya, saja nak pesan dekat adik-adik yang bakal menginjak usia 'abang kakak' ni, dah kena tahu matlamat, cita-cita apa semua supaya kau tak tersalah langkah dan bidang dalam merencana masa hadapan. Kita semua bijak, kau bijak, aku bijak. Bijak dalam pelajaran sekadar memadaikah kalau dalaman kau masih bawah tempurung lagi?

Mungkin SPM kau macam kecundang, tetiba STAM kau gemilang. And then, kau tanya lagi, "Aku sesuai ke ambil bidang agama?" Kau rasa? Same as STPM dan sama waktu dengannya, what should you choose based on what have you choose.

Dan... Tak semestinya STAM cemerlang, kau kena ikut mentaliti masyarakat terbang ke Mesir Jordan Madinah apa semua. Seimbangkan. Pilihan kau dan the most important, kedua orang syurga yang terchenta itu. Masa depan, kau yang tentukan.

Jangan jadi macam orang dungu. "Saya tak kisah pun masa depan saya nak jadi apa sebab yalah, bang, dunia dah nak kiamat kot belajar cemerlang apa lagi, fokus beramal la."
Selamat berjaya dan berjaya menghadam. #Tahniah #MabrukAlaik

2017: Menungan Tepi Jalan


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Sebelum memulakan tinta yang sudah lama tidak bergerak, cerita yang sudah lama tersimpan kedap, suka untuk aku memetik kalam-kalam Tuhan yang sentiasa hidup dalam surat cintanya di dalam surah al-Hasyr, surah ke-58, ayat ke 18, yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memerhatikan apa yang telah dilakukan untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”.

Alhamdulillah, fasa demi fasa seterusnya kita lalui untuk tahun ini. 2016 kini hanya tinggal memori sebagaimana yang telah kita tinggalkan untuk tahun-tahun sebelumnya. Perubahan demi perubahan sudah kita tempuhi dalam kita meniti hari-hari yang penuh dengan cubaan, kenikmatan, ujian, kesedihan dan sebagainya yang telah Allah sajikan untuk kita, saat kita lupa kembali sedar, kembali nyata selepas alpa.

Namun, apa yang telah kita simpan untuk 2017?

Masih lagi menggunungkan sebuah kenangan yang maha realistik dan maha ohsem?

"Tahun ini, aku dah masuk universiti. Aku dah bukan lagi budak-budak. Aku dah bukan lagi remaja. Aku hampir melalui usia dewasa."

"Tahun ini, aku nak lepak dengan kawan-kawan yang baru, nak membina ukhuwah yang lebih padu, manisnya kalah madu, sucinya bak susu. Peh."

Dan banyak lagi impian yang kita impikan dalam diam. Sama ada kita sedar atau tidak. Ataupun saat kita masuk 2017 pun rasa macam baru lepas melepasi sempadan daerah mana-mana. Kalau time kita kecil-kecil dahulu, bolehlah kita teruja, "Wow, dah masuk tahun baru, yay yay dah besar!". Tapi sekarang? Entahlah.

Aku pun sedang membentuk diri aku yang mungkin tak adalah nampak baru. Nak buat apa kita jadi orang lain untuk membiasakan diri di tempat dan kondisi yang baru. Mungkin lebih tepat untuk aku gambarkan dalam melalui 2017 ini sebagai pembaharuan. Improvement. Yalah, aku dah bukan lagi melalui era sekolah yang sudah hampir setahun aku tinggalkan. 2016 sudah banyak mendidik dan mengajar kita bermacam-macam dengan kenal dan fasih dalam bab-bab manusia ini. Manusia macam jalan raya, kalau dah banyak 'kereta lalu lalang' lagi-lagi 'kenderaan berat', maka boleh rosak dan tak baiklah jalan itu. Manusia, kalau dah banyak ujian dan banyak perkara yang sudah dilalui dalam kehidupan, maka sedikit sebanyak akan mengubah orang itu sama ada persekitarannya suka atau tidak. Itulah realiti.

Maka, tak kisahlah apa yang kita lalui dalam hidup, se360 darjah macam mana kita berubah, sekejam mana kita menapak di atas muka bumi ini, dan se-apa apa yang kita telah lalui untuk digambarkan dengan mana-mana frasa adjektif yang terbaik, jangan pernah alpa dengan apa yang sepatutnya kita buat sebagai seorang manusia. Hamba. Still hamba

Maha Pencinta meninta kalamNya melalui surah al-An'am, ayat 60, "Dan Dialah yang menidurkan kamu di malam hari dan Dia mengetahui apa yang kamu kerjakan pada siang hari, kemudian Dia membangunkan kamu pada siang hari untuk disempurnakan umur (kamu) yang telah ditentukan, kemudian kepada Allah kamu kembali, lalu Dia memberitahu kepadamu apa yang dahulu kamu kerjakan”.

Okay, tu baru mukaddimah.

"Ha, baru mukaddimah? Huhuhu. Ingatkan nak habis cakap dah."

Baiklah, aku mulakan entri ini dengan sebuah cerita yang kalau boleh, aku nak kita hadam sama-sama. Mungkin juga boleh buka mata. Dan cerita ini hasil menungan aku di tepi jalan. Ha, nama entri ini la.

Suatu hari, Ustaz Naim (bukan nama sebenar, pinjam nama member course) sedang berjalan-jalan di tepi taman (normal la cliche asal berjalan sahaja tepi taman, takkan jalan tepi pantai, jauh benar aku imaginasi macam tu). Sedang dia berjalan sambil menghirup udara di situ, tiba-tiba dia nampak ada sepasang kekasih sedang berasmaradana di situ. Apa lagi, dah nama pun Ustaz, dan belajar subjek Prinsip dan Amalan Komunikasi Dakwah di universiti, maka sesegeralah dia beristighfar dan mendekati kekasih yang acah-acah sweet di situ.

"Assalamualaikum." Orang Islam, mestilah beri salam kan tegur orang Islam yang lain. Lainlah kau, bagi salam dekat orang yang kau kenal je, haaa umat akhir zaman la tu.

"Wa... waalaikumussalam." Secepat mungkin pasangan itu membetulkan dan teringat dulu di sekolah ada belajar mata pelajaran Akhlak. Nampak benar dulu kecil-kecil ambil PSRA ke atau sekolah agama jenis KAFA Integrasi dan sebagainya. Ah, paling simple cakap, Islam la senang cerita.

"Apakah yang sedang kamu berdua lakukan ini?" Alah, Ustaz Naim ni pun besastera bertatabahasa sungguhlah dengan mereka ini. Cakap directkan senang, tak payah susun bahasa basa-basi dengan masyarakat macam ni. Kau pun dulu cakap dengan mak ayah takdelah setatabahasa begini, kecuali time minta duit. (Aku tak berdendam dengan watak ni ya hahaha harap maklum.)

"Errr takde apa-apalah, pakcik. Kami, duduk, tengok-tengok sekeliling je." Pakcik sekali digelarnya si Ustaz Naim tu sedangkan umur dia baru tahun ni masuk 20. Biasalah, matang tak semestinya tua, comel cantik tak semestinya geliga. Eh.

Maka bermulalah sesi tarbiyah sentap hasil mengikuti pembacaan di Pesbuk, Instantgeram dan sebagainya. Segala quote yang dihapal sekian lama, yang mana Ustaz Naim gunakan untuk mentarbiyah kawan sebiliknya yang malas solat, malas makan, makan tidur aje kerja, kini cuba diaplikasikan terhadap dua orang pinggan (kalau mangkuk kasar sangat) di depan matanya. Selepas done dakwah, dia pun berhenti bercakap, barangkali menunggu reaksi daripada mereka itu.

"Ermmm Ustaz." Oh, tadi pakcik, ni Ustaz pula. Biasalah, cliche drama Melayu.

"Ustaz tak payahlah nak tarbiah-tarbiah kami apa semua. Elok Ustaz pergi tarbiah pelakon drama-drama TV yang malahan lagi teruk daripada kami. Apa yang kami buat ni kecil dibandingkan dengan retis-retis yang memang dah macam nak beli tiket neraka dah jawabnya." Wah, disentapnya Ustaz Naim tu balik.

Darah muda Ustaz Naim mula tersirap. Tetapi dia cuba pujuk. Kos dakwahnya mengingatkannya untuk berdakwah secara bijak, bukan marah terlajak.

Okay, the end. Kesudahan cerita itu bergantung kepada kau. Kau nak yang macam mana.

Ada orang merasakan diri dia baik, dan juga rasa diri dia betul, walaupun cara yang dia tegur orang itu buruk, tengking dan sebagainya. Ada orang merasakan diri dia tak baik, jadi bila mana dia nampak kemungkaran, dia tak berani nak tegur dengan beranggapan bahawa dia bukannya begitu baik untuk menegur atau acah-acah rasa tiada hak untuk sibuk hal orang sedangkan dia mengimani hadis Nabi bab tegur kemungkaran pakai tiga cara tu namun dia prefer nak pilih hati.

Bak kata UNIC, 
Bersama menyusuri jalan, 
Para Rasul Nabi junjungan, 
Menuju ke puncak gemilang terbilang,
Iman di dada mengiring langkah
Actually, kita semua pun sebenarnya dah muak dan dah selalu dengar mengenai bab-bab perihal perubahan dan sebagainya.

Cuma, tak semuanya punya hati untuk dibuka. Bukan dibuka untuk saya. Cia cia ~

Tapi dibuka untuk menerima, malah dipertahankan dengan ego dan rasa.

Maka hiduplah untuk terus hidup, menghidupkan dan dihidupkan.

Kerana bila-bila masa kita yang dihidupkan Tuhan akan dimatikan.

Mati - the end of our life story.

Jadinya, marilah sama-sama kita jadikan 2017 sebagai tahun yang memperbaharui. Pemikiran yang sedia ada yang rasa-rasa tak matang tu boleh dipermatangkan lagi. Sudah-sudahlah menjadi generasi yang mengabdikan diri dekat Muzikgeli, Semulek dan sebagainya. Janganlah jadi generasi yang setiap kali tahun baru, asyik buat lawak keluar masuk tandas. Jadilah generasi yang berintelektual tinggi dan bijak dalam beragama, bukan sekadar beragama. Mohlah kita sama-sama membantai kejahatan dengan sekejam-kejamnya. Uish.

Moga Allah pelihara kita semua. Hidup dengan iman, mati dengan iman. Mana iman?

Lebih bagus, pergilah termenung tepi jalan. Kerana ada ibrah di sebalik jalanan.

Doakan aku sang mahasiswa yang teru berteleku mentajdid diri menghambakan kepada Yang Satu. Jangan terlalu desolasi sangat ehh. Okay, bye. Sayang semuanya.

Majlis Konvokesyen Sekolah Rendah Islam & Tadika Islam Darul Thulab Kali ke-19 #Konvo19SRIDT

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Pada 20 November 2016 (Ahad) yang lalu, bertempat di Auditorium Forest Research Institute Malaysia (FRIM) Kepong, telah berlangsungnya Majlis Konvokesyen Sekolah Rendah Islam dan Tadika Islam Darul Thulab kali ke-19 bagi tahun 2016.

Majlis tahunan ini diadakan bagi meraikan para graduan Tahun 6 dan pelajar tadika yang akan menamatkan pelajaran di Sekolah Rendah Islam Darul Thulab, di samping memberi pengiktirafan kepada pelajar-pelajar cemerlang yang menunjukkan prestasi yang baik dan berkualiti sepanjang menuntut ilmu di sekolah ini.

Berikut antara liputan menarik sepanjang majlis konvokesyen ini berlangsung. (Kamera: Amirul Syafiq)

Pengacara majlis, Ustaz Syafiq
Persiapan
Trofi
Bunga
Menyiapkan perhiasan
Ijazah, bolehlah...
Cenderahati untuk para AJK
Boss testing alat
Beramah mesra dengan anak murid
Makluman
Raptai persembahan
Menepati tema
Nama pelajar cemerlang
Seterika jubah konvokesyen
Khatam al-Quran




Manis senyuman anak-anak tadika
Antara yang hadir



Melayan tetamu kehormat
Bersedia untuk perarakan
Graduasi Tahun 6


Anak-anak tadika
Perarakan masuk






Bacaan doa
Bacaan ayat suci al-Quran








Persembahan tadika









Barisan pelajar Tahun 6 dan tadika

Persembahan

Penyampaian pengiktirafan pengawas

Barisan pengawas






Persembahan



Selfie ngan anak murid satu!
Apa yang dibuatnya ni?
Makan!



Penyampaian anugerah cemerlang
Penyampaian cenderahati kepada guru


Bergambar dengan anak murid


Penyampaian sumbangan TUNAS
Begitulah antara paparan menarik sepanjang Majlis Konvokesyen ini berlangsung. Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua yang telah menjayakan majlis ini dengan meriah sekali sama ada secara langsung ataupun tidak. Terima kasih atas kesudian semua yang hadir ke Majlis Konvokeysen ini. Semoga majlis ini meninggalkan seribu satu kenangan buat semua dan menjadi ingatan tulus ikhlas buat para pelajar yang telah menamatkan pengajian di Sekolah Rendah Islam Darul Thulab.

Sekian, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.