Catatan

Featured post

Aku Bukan Siapa-Siapa, Kawan

Imej
Dulu, kita sama-sama bercita-cita menjadi seorang yang berpelajaran
Kita berhajat nak sama-sama panjat menara gading menempa kejayaan
Kadang aku tertinggal kau ke depan
Kadang aku gagal kau meraih kejayaan
Tetapi kau tak pernah lupakan aku yang selalu kekecewaan
Kau kuatkan aku dengan kawan-kawan kita yang lain
Kau bantu aku agar sama-sama bersaing
Kau marah aku, kau peringatkan aku saat aku kealpaan
Terima kasih, kawan.

Yalah, aku ini bukan siapa-siapa
Bukan artis untuk kau puja
Bukan menteri untuk kau hormat dan sekata
Aku hanya orang biasa
Macam kau
Eh, kau lain, kau tak macam orang lain
Kau berbeza
Kau orang bijaksana, kau orang yang ada bakat
Kau ada cita-cita kau sendiri
Kau ada macam-macam
Tak macam aku
Aku rasa kelebihan aku kacak sahaja, eh.

Tapi tidak mengapa
Seperjuangan kita melangkah
Tak pernah kau biarkan aku rebah

Tapi kini
Kita takkan macam dulu lagi
Kita akan berpisah, mungkin kau aku tak kisah
Sebab masa depan kita ditentukan Allah
Tetapi kita merancang agar semuanya cerah
Berdoa agar kejayaan m…

#CatatanFB: Random Seorang Penegur

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah, berhabuk sudah papan kekunci untuk buka blog sendiri ini, yang mana, kali terakhir aku update pada bulan Mei lepas, dan kemudiannya dibiarkan begitu sahaja terikat namun tak bertali, mencuba menyimpulkan mati, dan hari ini, terputus juga. Ya, tadi adalah lirik lagu. Aku pun sekarang dah banyak update di Facebook dan Instagram, jadi membiarkan habuk-habuk berdebu terkumpul di laman Twitter, Telegram dan blog ini.
Baiklah insyaAllah, dalam masa yang terdekat, aku akan up satu entri yang mana akan ku kumpulkan segala cerita daripada bulan Jun sampailah Oktober, sehinggalah bergelar kembali pelajar universiti setelah beberapa bulan bercucuk tanam anggur di rumah, shooting shortfilm and movie non-stop, dan sebagainya, memandangkan aku pun tengah cuti mid-semester.
Untuk entri kali ini, ianya bersifat random, yang mana, apa yang telah aku postkan di dinding Facebook aku, aku akan kumpulkan dan kalian hadamlah dengan baik-baik. Biar rin…

REUNIC - Bertemu Semula (feat. Unic, Hafiz Hamidun, Fitri Haris & Fadzli Aziz) (2017) [iTunes Plus AAC M4A]

Imej
Genres: Pop, MusicReleased: 01 May 2017℗ 2017 Arteffects Sdn. Bhd. & Unicdotmy Pro Sdn. Bhd.
(https://itunes.apple.com/my/album/bertemu-semula-feat-unic-hafiz-hamidun-fitri-haris/id1231324961)

Marine Park Empire (2005) PRE-ACTIVATED-ASPM

Imej
A TIDAL WAVE OF FUN!
Get ready to jump in the water as you run the most exciting and wild marine park ever in the latest and greatest sea-life simulation, all in 3D!
Control every aspect of your marine park, from caring, feeding and cleaning your animals to hiring and firing employees. Grant your visitors the thrill of a lifetime as you provide fun-filled attractions, rides and shows for them to whet their appetite while they explore your sea-life wonderland.
Featuring a free-form game where you set the rules, and a challenging non-linear scenario mode where you can test your skills at becoming next great saltwater specialist, the fun and varied gameplay in Marine Park Empire will not leave gamers out to dry.
Not one to leave land lovers high and dry, Marine Park Empire includes all the animals, decorations and buildings from Zoo Empire to give you one giant wildlife experience. Don't just build a zoo or marine park – go all out and build the wildlife paradise that Noah (and your visi…

Anugerah Juara Lagu 31 (2017) WEB-DL 720p x264 AC3-ASPM

Imej
Sebanyak 12 buah lagu telah diumumkan layak ke Anugerah Juara Lagu 31 setelah berentap di pentas Separuh Akhir Muzik Muzik 31. Kesemua lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 31 dinilai oleh barisan juri professional iaitu Johan Nawawi, Habsah Hassan, Azlan Abu Hassan, Edrie Hashim, Yassin Sulaiman, AG Coco dan Azlan Typewriter dan Datuk Ramli MS selaku ketua juri. Kebanyakan lagu yang layak pada AJL 31 kali ini adalah lagu popular dan bakal memperlihatkan kemunculan bekas pemenang Vokal Terbaik AJL terdahulu iaitu Dayang Nurfaizah, Hafiz Suip, Black dan Misha Omar. Antara wajah baru yang bersaing di pentas AJL seperti Aiman Tino, Sufian Suhaimi, Elizabeth Tan, Syamsul Yusof dan kumpulan Projector Band.
Malam kemuncak AJL 31 bertemakan Cerita Dalam Lagu bakal berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur pada 22 Januari 2017, bermula pukul 9 malam dan akan disiarkan di TV3 serta portal tonton.com.my. AJL 31 bakal menyaksikan gabungan empat pengacara iaitu Farah F…

#CatatanFB: Untung Mumtaz Timbul Tenggelam

Imej
Aku pernah didatangi oleh seorang junior. Mukanya nampak biasa-biasa, mungkin redha dengan keputusan SPM yang diterimanya baru sahaja selepas itu.
"Amacam result SPM? Okay?" Aku menyoalnya.
"Alhamdulillah la, bang. Cukup cukup makan sahaja." katanya. Biasalah, lelaki. Bagi lelaki ini, kalau dapat semua A tu umpama bonus. Kalau dapat yang cukup puas hati, umpama gaji. Kalau 'tergelecek' sikit daripada ekspetasinya, umpama untung sabut timbul tenggelam gamaknya.
Perempuan mungkin lain. Bagi mereka, apapun result hatta PT3 sampailah ke alam universiti, mereka sentiasa perform untuk berjaya luarbiasa. Maka, no wonder la populasi alam persekolahan lebih ramai gadis anak dara daripada anak teruna. Hashtag puji perempuan berdasarkan kenyataan. Dan semua kena terima. Huhuhu.
"Oh. Baguslah. Jadi, tetap istiqamah nak ambil STAM atau macam mana?" soalku kepadanya. Sebab kebanyakan sebaik sahaja result SPM keluar, ramai dah stop nak mengaji di alam 'biasa-bia…

2017: Menungan Tepi Jalan

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sebelum memulakan tinta yang sudah lama tidak bergerak, cerita yang sudah lama tersimpan kedap, suka untuk aku memetik kalam-kalam Tuhan yang sentiasa hidup dalam surat cintanya di dalam surah al-Hasyr, surah ke-58, ayat ke 18, yang bermaksud, “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memerhatikan apa yang telah dilakukan untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”.
Alhamdulillah, fasa demi fasa seterusnya kita lalui untuk tahun ini. 2016 kini hanya tinggal memori sebagaimana yang telah kita tinggalkan untuk tahun-tahun sebelumnya. Perubahan demi perubahan sudah kita tempuhi dalam kita meniti hari-hari yang penuh dengan cubaan, kenikmatan, ujian, kesedihan dan sebagainya yang telah Allah sajikan untuk kita, saat kita lupa kembali sedar, kembali nyata selepas alpa.
Namun, apa yang telah kita simpan untuk 2017?
Masih lagi menggunun…

Majlis Konvokesyen Sekolah Rendah Islam & Tadika Islam Darul Thulab Kali ke-19 #Konvo19SRIDT

Imej
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Pada 20 November 2016 (Ahad) yang lalu, bertempat di Auditorium Forest Research Institute Malaysia (FRIM) Kepong, telah berlangsungnya Majlis Konvokesyen Sekolah Rendah Islam dan Tadika Islam Darul Thulab kali ke-19 bagi tahun 2016.
Majlis tahunan ini diadakan bagi meraikan para graduan Tahun 6 dan pelajar tadika yang akan menamatkan pelajaran di Sekolah Rendah Islam Darul Thulab, di samping memberi pengiktirafan kepada pelajar-pelajar cemerlang yang menunjukkan prestasi yang baik dan berkualiti sepanjang menuntut ilmu di sekolah ini.
Berikut antara liputan menarik sepanjang majlis konvokesyen ini berlangsung. - (Kamera: Amirul Syafiq)